dijous, 13 de gener del 2011

Descomptes i sentència.

Visions sindicals sobre la reclamació dels diners descomptats i sentència de l'Hospital Sagrat Cor.

CGT:

RECLAMEM ELS DINERS QUE ENS HA TRET L'AJUNTAMENT !

Companys i companyes,
Ja han passat més de sis mesos des de l'aplicació a les nostres nòmines del decret de mesures extraordinàries de reducció del dèficit públic, i ja des del començament entre les preguntes més freqüents que ens hem fet tots estan les relatives a les mesures legals que s'han fet o es poden fer per evitar les retallades i recuperar les quantitats que s'han deixat de percebre.

Quines reclamacions o recursos s'han fet fins ara?
Per tractar-se d'una norma legislativa, no és possible presentar cap mena de recurs contra el decret-llei en si mateix, tot i que si que és possible recórrer contra la seva aplicació en casos concrets. En aquesta línia, són molts els recursos que s'han presentat fins ara, però els únics dels que tenim notícia que hagin prosperat són els que s'han traduït en quatre autos de l'Audiència Nacional presentats davant del Tribunal Constitucional i que estan a l'espera de resolució. Si el Tribunal Constitucional estima favorablement el que apunta d'Audiència, es consideraria inconstitucional l'aplicació del decret-llei al personal laboral de les administracions, empreses públiques o empreses i organismes concertats.

Quines conseqüències tindria la declaració d'inconstitucionalitat del decret-llei tal i com està demanada?

L'Audiència Nacional estima que la constitucionalitat del decret-llei pel que fa a la seva aplicació al personal funcionari està ja avalada per una sentència anterior del Tribunal Constitucional, de manera que segons això cap nova sentència tindrà cap efecte legal sobre el personal funcionari.
En canvi la declaració d'inconstitucionalitat si que afectaria al personal laboral de les administracions i organismes dependents sobre els que s'hagi aplicat, en el nostre cas els laborals del propi Ajuntament i els de tots els OOAA, Consorcis, Empreses, etc. que hagin patit les retallades. En concret, forçaria a l'Ajuntament a tornar als laborals tots els endarreriments salarials que no haguessin prescrit i aplicar a la nòmina dels laborals tots els imports corresponents a tots els conceptes tal i com haurien de ser sense cap retallada i aplicant tots els acords de conveni.

Què podem fer els treballadors municipals?

En el cas dels laborals, hem d'esperar la resposta del Tribunal Constitucional, però mentre aquesta resposta no arriba, ens hem d'assegurar que els nostres drets econòmics no prescriuen, cosa que passaria quan passés més d'un any sense que individualment es fes cap reclamació.
És per això que hem fet el model de document de reclamació que podeu descarregar des de http://www.cgtbarcelona.org/ssab/?page_id=1127. La presentació individual d'aquest escrit via registre general no desencadena cap acció legal ni és un recurs administratiu que hagi de seguir un procediment, només persegueix deixar constància que considerem que se'ns deuen uns diners i que no renunciem a cobrar-los (s'interromp la prescripció del deute que l'Ajuntament tindria amb cadascú).
En el cas dels funcionaris, ens temem que no seran els tribunals els que restitueixin els nostres drets, en tot cas ho farà la nostra pròpia lluita i reivindicació. De tota manera, si els laborals es veuen afavorits per la sentència del Constitucional (està per veure) hi haurà un argument més de pressió per una qüestió de no discriminació dins la plantilla municipal, en la qual laborals i funcionaris ocupen indistintament la majoria dels llocs de treball.
No obstant, també hem fet un model de document de reclamació amb arguments ja no legals sinó ètics i socials (descarregueu-lo de http://www.cgtbarcelona.org/ssab/?page_id=1127), que es pot presentar de forma equivalent a la reclamació dels laborals com a forma de pressió i reivindicació.

Com s'omplen aquests documents de reclamació i com s'han de presentar?
Els documents s'han de dirigir, amb totes les dades corresponents de cadascú, a la Gerència de Recursos Humans de l'Ajuntament en el cas dels laborals del propi Ajuntament i de tots els funcionaris, o a la Gerència de l'organisme o empresa municipal que ens pagui la nòmina en la resta dels casos. Cal que quedi constància formal, de manera que la presentació s'ha de fer via registre, assegurant-nos que la compulsa de la còpia que ens quedem i que hem de conservar queda feta correctament. No aneu al Registre General de Plaça Sant Miquel, com sabeu està atès per personal d'una empresa externa i la legalitat de les seves compulses és més que dubtosa (senyor Secretari General, repassi la llei abans no se la facin repassar).
Per calcular els imports que hem de reclamar aquest any encara ho tenim fàcil, només necessitem el full de nòmina de maig i tots els següents: l'import brut de cada mensualitat i de cada paga extraordinària ha de ser el mateix de maig tret que hagi hagut cap incidència que ho compliqui.

A la Secció Sindical de la CGT ens oferim a ajudar-vos personalment si teniu dubtes, ens trobareu al nostre local (...).
També us proposem quedar tots plegats per presentar les nostres reclamacions al registre general el dia 1 de febrer, ja us confirmarem la convocatòria.
En tot cas, recordeu que qui està agredint els drets de tots els treballadors i treballadores inclosos els nostres és qui dicta les normes i les lleis, de manera que en última instància no tenim cap més empara que la nostra resistència i lluita reivindicativa.
Si lluitem podem guanyar o perdre, si no lluitem perdrem segur.
Organitza't i lluita.

Comunicat de CCOO:

SENTÈNCIA QUE ANUL·LA LA RETALLADA DE SOU PROPICIADA PEL ZAPATAZO SOCIALISTA
(no d'aplicació a l'Ajuntament)

El conflicte col•lectiu interposat pel comitè d'empresa de l'Hospital Sagrat Cor, UGT, CCOO i USOC es resol a favor dels demandants.
El dia 16 de desembre de 2010, el Jutjat Social 19 de Barcelona va dictar sentència i va declarar la nul•litat de la reducció del 3,15% en les retribucions dels treballadors i les treballadores de l'Hospital Sagrat Cor, cosa que obliga l'empresa a la restitució dels salaris que cobraven el juny de 2010.

Si bé l'empresa ha anunciat un recurs de súplica davant la Sala Social del TSJC, a CCOO estem molt satisfets amb la sentència, que finalment ha donat la raó als professionals del Sagrat Cor, i la valorem de manera molt positiva. Per això volem felicitar la secció sindical de CCOO i el nostre Gabinet Jurídic així com agrair-los l'excel•lent treball realitzat.
Tot i haver-hi fet i elements concomitants amb el litigi que mantenim en el sector de la XHUP i, concretament, amb les empreses de titularitat privada, hi ha algunes qüestions singulars que ens fan mantenir una posició de moderació quant a la influència que aquesta sentencia pot tenir en d'altres derivades del mateix conflicte.
Destaquem alguns elements rellevants:
• El percentatge de concert amb el Servei Català de la Salut és del 60% del total de l'activitat que es fa a l'hospital.
• El Sagrat Cor manté un conveni d'àmbit d'empresa no homologat ni en salari, ni en jornada a la XHUP.
• No es van aplicar augments salarials amb diners procedents de las subvenciones finalistes del CatSalut destinades a l'homologació salarial.
La nostra moderació, pel que fa als resultats de les decisions que adoptin els tribunals, no influeix en el convenciment absolut que les mesures de retallada adoptades per les diferents administracions són absolutament injustes, i continuarem combatent-les en els tribunals i al carrer.

Comunicat d'UGT:
DAVANT LA CONFUSIÓ CREADA A LA PLANTILLA PER LA NOTA DE LA CGT SOBRE LES INSTÀNCIES DE RECLAMACIONS DEL 5%.UGT VOLEM ACLARIR EL SEGÜENT:

A nivell de l'Estat i de Catalunya la UGT i CCOO, tenim centenars de demandes interposades davant els tribunals contra la CONGELACIÓ DE 5% DELS EMPLEATS PÚBLICS, LABORALS, FUNCIONARIS, INTERINS I ESTATUTARIS.
Una de les demandes d'un organisme, ha estat fallada (resolta) per l'Audiència Nacional i s’inhibeix a favor del Tribunal Constitucional. Això implica allargar possiblement en anys la resolució del procés. El més probable és que les altres denúncies interposades per la UGT i CCOO sobre el mateix tema, els tribunals també es declaren incompetents (inhibició), enviant també les demandes al Tribunal Constitucional.
En el cas que el Tribunal Constitucional, sentenciés favorablement a favor dels treballadors de la denúncia interposada per UGT i CCOO a nivell nacional, la sentència seria amb caràcter d'aplicació universal per al conjunt dels treballadors laborals i funcionaris afectats de la funció pública de l'Estat. Seria a partir d'aquest moment quan el termini d'aquesta reclamació començaria a aplicar-se, i només en el cas que alguna Administració no pagués. La UGT s'encarregarà de publicitar a través de tots els mitjans disponibles al seu abast per activar aquesta reclamació. Creiem que és ingenu demanar alguna cosa abans de tenir una sentència favorable en ferm.

- LA UGT INFORMA QUE EN AQUESTS MOMENTS NO S'HA D’OMPLIR CAP INSTÀNCIA FINS QUE NO TINGUEM UNA SENTÈNCIA FERMA DEL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL SOBRE LA RECLAMACIÓ DEL 5%.
- - ELS TERMINIS NO CORREN FINS QUE AQUESTA SENTÈNCIA SIGUI FERMA. EN AQUESTS MOMENTS LA UGT I CCOO ESTEM EN LA LLUITA PER LA DEFENSA DEL CONVENI. PER LA SEVA APLICACIÓ I DEMANEM A LA PLANTILLA LA PARTICIPACIÓ EN LA DEFENSA DEL CONVENI 2011


Contrarèplica de la CGT:

A la Secció Sindical de la CGT hem tingut notícia d'un full difós per la UGT amb el qual pretenen “aclarir la confusió” creada pel nostre darrer comunicat, en el qual hem ofert un model de reclamació dels diners perduts per l'aplicació sobre les nostres nòmines del decret-llei de mesures extraordinàries contra el dèficit.

Al full de la UGT es diu:
* Que tenen centenars de consultes sobre aquest full.
Ho celebrem, i animem als que dubten que es dirigeixin als que saben del que parlen, que pel que sembla no són els nostres companys de la UGT.
* Que s'han presentat moltes demandes, que una d'elles (en realitat ja són quatre) l'Audiència l'ha portada al Tribunal Constitucional i que això significa que la sentència definitiva pot demorar-se anys.
Cert, nosaltres hem dit el mateix, i és per això pel que ens hem de preocupar per la prescripció dels nostres drets.
* Que si el Tribunal Constitucional sentència a favor dels demandants, la sentència seria d'aplicació universal per a tots els laborals i funcionaris.
(...). L'AUDIÈNCIA NO HA PLANTEJAT DUBTES SOBRE L'APLICACIÓ DEL DECRET-LLEI ALS FUNCIONARIS SINÓ EXCLUSSIVAMENT SOBRE ELS LABORALS. Ho lamentem, però a la CGT no ens agrada aixecar falses expectatives.
* Que hem de reclamar només quan la sentència sigui ferma si no és que l'Administració ens paga tot a tots d'ofici.
(...) El Codi Civil i la jurisprudència en vigor estableix que els deutes salarials que no es reclamen en un període d'un any, prescriuen i per tant es perd el dret a cobrar-los. La prescripció s'interromp obrint un procés legal o, d'acord amb el que diu l'article 1973, tot simplement comunicant al deutor que existeix el deute i que no es renuncia a cobrar-lo. Aquest és el sentit del full que hem preparat i us hem ofert.

(...) La Secció Sindical de la CGT ha arribat a la proposta del full de reclamació després d'examinar els informes dels gabinets jurídics de la CGT a nivell autonòmic i local i de consultar els nostres advocats. Ha estat un treball en el qual ens vàrem posar l'endemà de l'aplicació del decret-llei i que ha estat animat per la preocupació de trobar la millor resposta legal possible a aquesta agressió sobre els empleats públics. (...).

Continuem fent les nostres permanències al local de la nostra Secció per assessorar-vos d'una manera fiable en tot el relacionat amb els models de reclamació i per al que vulgueu.

A http://www.cgtbarcelona.org/ssab/?page_id=1127 continueu tenint el comunicat explicatiu i els models de reclamació.

Nota: seguint el criteri d'aquest bloc no transcrivim desqualificacions entre treballadors o grups dels mateixos. És la unitat el que ens farà forts, no la divisió o les crítiques.
.