dimecres, 30 de març del 2011

Els funcionaris continuaran amb el sou retallat


La Fiscalia veu constitucional la rebaixa que es va aprovar per decret al 2010

El Ministeri Fiscal considera constitucional la retallada salarial decretada el maig de 2010 pel Govern per als empleats públics, ja que al seu entendre aquesta rebaixa mitjana del 5% no vulnera el dret fonamental a la negociació i a la igualtat.
En els escrits presentats davant el Tribunal Constitucional, als quals ha tingut accés Efe, la Fiscalia demana que es rebutgin les qüestions d'inconstitucionalitat elevades per l'Audiència Nacional, ja que són "notòriament infundades" i incorren en diversos casos a "falta de compliment" d'alguns requisits processals.

Des d'octubre, l'Audiència Nacional ha analitzat la retallada de salaris d'empleats públics, com els de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, Ferrocarrils de Via Estreta (FEVE), autoritats portuàries i Ports de l'Estat, i la Ràdio i la Televisió Autonòmica Andalusa. Els magistrats de l'Audiència Nacional van considerar que el règim dels funcionaris és diferent del dels empleats públics, de manera que no veien "constitucionalment possible" que es pogués suspendre, modificar o suprimir un conveni col·lectiu durant la seva vigència mitjançant un decret llei com l'aprovat pel Govern.
Així, van justificar que aquests canvis en els convenis col·lectius afecten "al contingut essencial" del dret a la negociació col·lectiva i a la llibertat sindical, el que "està vedat per la Constitució". En canvi, el Ministeri Públic al·lega que en la determinació dels salaris dels convenis col·lectius d'empreses públiques, "la negociació ve restringida per la llei". També recorda que el principi de jerarquia normativa impedeix que els acords sobre salaris prevalguin sobre les normes amb rang de llei. A més, la Fiscalia al·lega que la mateixa Audiència Nacional va reconèixer la legalitat de rebaixar els salaris dels funcionaris, pel que diu no entendre que faci excepció amb els empleats públics, als quals el Govern també pot imposar aquestes mesures mitjançant un "decret-llei oportunament convalidat" pel Parlament.

Font: lamalla.cat
.