dimarts, 8 de desembre del 2009

Avantatges de la jubilació anticipada.


Article del diari el mundo

Si es jubila abans dels 55 anys, rejovenirà.

El treball pot danyar la salut però els seus efectes són reversibles

No són pocs els que creuen que amb la jubilació comença el declivi. Ni molt menys. Un estudi europeu explica que retirar-se a temps pot suposar una important victòria. Els experts expliquen que la salut de més de 10.000 persones que van deixar de treballar al voltant dels 55 anys va millorar marcadament. Tant és així, que s'estima que van rejovenir al voltant d'una dècada.
L'esmentada recerca, recollida per 'The Lancet', es va basar en les estimacions personals de més de 14.700 empleats de la companyia nacional de gas i electricitat de França (Electricité de France-Gaz de France); un 79% eren homes. Amb una periodicitat anual, els participants van omplir diferents qüestionaris en els que van valorar la seva salut durant un període de 15 anys (set abans de retirar-se i set després de la jubilació).
Els investigadors, procedents de diferents centres europeus (com la Universitat d'Estocolm o Londres) i liderats per Hugo Westerlund, van detectar que la salut dels que es van retirar al voltant dels 55 anys va millorar marcadament. "Entre l'any anterior a la jubilació i el posterior, la prevalença d'una salut inadequada va caure d'un 19,2% a un 14,3%, el que va suposar un guany d'uns vuit o 10 anys de salut", indiquen.
Aquest 'rejoveniment' es va detectar tant en homes com en dones i el seu efecte es va mantenir fins a set anys. Només un 2% de la mostra no va experimentar aquest efecte protector de la jubilació, es va tractar principalment de "subjectes amb un alt càrrec, baixa demanda i alta satisfacció en el treball".
Durant els tres anys anteriors a retirar-se (un 72% ho va fer abans dels 56), un 11% va patir depressió, un 29% va presentar dolors musculoesquelètics i un 32% va faltar més de 21 dies per malaltia. Aquests factors van millorar en la majoria dels que es van jubilar aviat i que no estaven satisfets en el seu treball.

Els menys satisfets van ser els que més es van beneficiar

"Les altes exigències, físiques o psicològiques" es van relacionar amb una pitjor salut. No obstant això, després de deixar l'ocupació, aquella pressió es va traduir en una major probabilitat de gaudir dels beneficis de la jubilació.
Segons els autors del document, un dels principals punts forts del seu treball es basa en què es van recopilar dades de les mateixes persones de forma anual, el que va permetre veure com va anar evolucionant la seva salut, alhora que es van valorar les seves jornades laborals.
Davant d'aquestes conseqüències perjudicials els investigadors es mostren optimistes: "Quan és molt exigent i poc satisfactori, el treball suposa una càrrega afegida per a la nostra salut. Però, els efectes d'aquest pes són reversibles".
En un comentari adjunt, també aparegut a 'The Lancet', s'incideix en que les condicions laborals dels treballadors de Electricité de France-Gaz de France no sempre es donen en totes les empreses. Els participants van poder jubilar-se de forma primerenca i conservant un 80% de la seva pensió. Per això, seria una bona idea contrastar les dades en investigacions similars realitzades en altres àmbits.
Tot i això, els signants d'aquest article d'opinió, procedents de la Universitat de Düsseldorf (Alemanya), subratllen el valor de l'estudi. "Els seus resultats suggereixen que la qualitat de les tasques i del treball afecta fortament a la percepció de la salut i, per tant, contribueix a la intenció que tenen les persones d'abandonar la seva feina com més aviat millor".
En aquest sentit, coincideixen amb els autors del document científic en recomanar a les autoritats que millorin les condicions laborals (si el que volen és que els treballadors es jubilin el més tard possible).

Avís: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.