dijous, 12 de febrer del 2009

Trencada la negociació del conveni.

.

Adjuntem el manifest conjunt dels sindicats CCOO i UGT, i a continuació alguns comentaris del sindicat CGT.

L’AJUNTAMENT TRENCA LA NEGOCIACIÓ DEL CONVENI I INCOMPLEIX ELS SEUS COMPROMISOS.


El passat divendres dia 6, després de dos mesos, es va reunir la taula general de negociació del pacte - conveni.

En aquesta reunió l’administració ens va presentar una proposta unilateral per respondre a aquelles qüestions que havien estat aparcades el seu dia. S’inclou alguna modificació positiva en permisos, vacances, i conciliació familiar. Fan un proposta de flexibilitat horària, i poca cosa més, deixant sense resposta algunes de les reivindicacions expressades per la part social. Els sindicats, tots vàrem rebutjar aquesta proposta per incompleta.

Ens proposen la creació de varies taules de seguiment i desenvolupament de temes referents a la redacció de les bases marc dels concursos, clarificar els sistemes de selecció, tant de l’oferta pública d’ocupació com de la promoció interna i professional, i de la creació i desenvolupament de la carrera horitzontal en el lloc de treball.

Proposa un conveni per quatre anys, i la seva proposta econòmica per aquest període és:

Per l’any 2008, aplicació de l’IPC de l’any 2007 (4,2%), és a dir un 2,2% afegit al que ja hem cobrat.

Per l’any 2009, llei de pressupostos (2%), més l’1% addicional i un pla de millora per alguns col•lectius que s’han quedat desfasats o arrosseguen dèficits en les seves condicions específiques.

Pels anys 2010 i 2011 proposen aplicar la següent fórmula:

Llei de pressupostos o el diferencial fins a cobrir l’IPC (fins un límit del 4,5%), més un 1% cada any per començar a aplicar la carrera professional horitzontal.

Aquesta proposta, davant les perspectives econòmiques actuals, no garanteix cap increment a part de l’1% de la carrera professional, que no serà lineal ni per a tothom...

...queda molt lluny de la reivindicació expressada per ambdós sindicats en les meses que és garantir el 3% per aquests dos anys

Fins aquí el manifest conjunt. Segons la web del sindicat CGT en un comunicat més ampli que podeu veure complet a l’enllaç a la web, el document presentat per l’Ajuntament toca els següents temes:

Permisos i llicències,
tornen a presentar la proposta que ja van presentar el mes de maig ampliant de 9 a 12 mesos el permís de lactància (que és el que diu l’EBEP), introduint un nou permís de reducció de jornada (amb una menor reducció de la retribució) per als funcionaris de 60 o més anys que vindria a presentar-se com la versió alternativa de la jubilació parcial anticipada que els laborals ja tenen regulada per llei, un altre per processos de recuperació per raó de malaltia i també amplien el permís de reducció de jornada per tenir cura d’un fill o filla, que arribaria als 12 anys d’edat del fill o filla i no es quedaria en els 6 anys de la seva proposta anterior.

Excedències del personal laboral,
res no canvia respecte de la seva proposta de 20 de maig.

Vacances,
passen dels 31 dies naturals amb garantia de 22 hàbils a 23 dies hàbils (tampoc no costava tant) i amplien el període preferent de gaudiment, que inclouria els mesos de juny, juliol, agost i setembre.

Horari comú,
incrementen la flexibilitat una mica més en comparació amb la seva oferta anterior (presència obligatòria de 9 a 14, obligatorietat de dues tardes de dues hores com a mínim i la resta del temps de forma flexible entre les 8 del matí i les 8 de la tarda amb una interrupció al migdia de com a mínim 30 minuts que no compten com a treball efectiu).

Condicions socials,
repeteixen el que ja s’havia parlat al novembre i al desembre.

Condicions professionals,
repeteixen el que ja s’havia parlat en part al mes de juliol i també al final, al mes de desembre.

Funcionarització,
presenten per escrit el que ja s’havia manifestat de paraula, que estan disposats a funcionaritzar a tots els laborals tret del personal d’oficis (categories del grup E) i tret també dels informàtics (!?). Concreten que ho faran mitjançant uns processos específics de “Promoció interna horitzontal”.

Condicions econòmiques,
no es canvien els increments que ja es van oferir al novembre, (2,2% addicional al PGE per al 2008 i 1% addicional per als següents) però per primera vegada accepten la referència al IPC, tot dient que la compensació de les pèrdues de poder adquisitiu via IPC s’atendran prioritàriament amb aquests increments abans que no dotar els programes de carrera horitzontal. A la pràctica, estan renunciant a dotar econòmicament la implantació de la carrera professional.

Temes que “s’obren” a discutir en un futur proper a través de les corresponents comissions negociadores després de la signatura del conveni, adequació de les bases marc en matèria de selecció i provisió de llocs de treball (concursos), criteris de formació i ús de les borses de treball, horaris especials, l’articulació del model de carrera (que com hem vist, no estarà dotat de diners) i els criteris generals del sistema d’ordenació de l’ocupació (la RLT, que tampoc no veiem que hagi de tenir diners per reparar situacions anòmales).
.
Dels altres comentaris que inclou el comunicat de la CGT citem per exemple el referent a la relació de llocs de treball:

Pel que fa a la Relació de Llocs de Treball (RLT), que no cal dir-li “sistema d’ordenació de l’ocupació” i que cal que inclogui per a cada lloc a més del que esmenta l’Administració, les funcions i les condicions específiques, inclòs l’horari quan sigui diferent del comú. També es va dir que la negociació ha d’anar més enllà dels criteris generals, que també s’han de negociar els llocs concrets. Al fil d’aquest punt també vàrem denunciar el contrast entre la pretesa voluntat de negociar i posar ordre que es declara i la pràctica real i actual de l’arbitrarietat amb la que s’estan introduint els llocs de treball associats al projecte Barcelona 2.0.
.