dimecres, 3 de febrer del 2010

L'Ajuntament diu que promourà la igualtat i la imparcialitat en la promoció.


En el plenari de l’Ajuntament d’aquest 5 de febrer està previst ratificar l’adhesió de la ciutat de Barcelona a la Carta europea per a la igualtat entre homes i dones en la vida local, acceptar les normes reguladores de la Carta i facultar a la Alcaldia a fer les actuacions necessàries per a la plena efectivitat de l’acord i anomenar representats.
La Carta la podeu veure al present enllaç.

Dins de l’articulat de la tercera part hi ha un article (l’11) sobre el rol de l’ocupador (en aquest cas l’Ajuntament que s’adhereix) que cal aplicar no sols des de una perspectiva de no discriminació de gènere sinó també de no discriminació entre persones (no discriminacions laborals):

1. En les seves funcions d’ocupador, el govern signatari reconeix el dret a la igualtat de dones i homes en tots els aspectes de l’ocupació, incloses l’organització del treball i les condicions laborals.
2. El signatari reconeix el dret a la conciliació de la vida professional, social i privada, així com el dret a la dignitat i a la seguretat en el treball.
3. El signatari es compromet a prendre totes les mesures oportunes, incloses accions positives en el límit dels seus poders legals, per concretar els drets enunciats més amunt.

Les mesures esmentades en el punt 3 comprenen el que segueix:
(a) La revisió de polítiques i procediments relatius a l’ocupació en el si de la seva organització, així com el desenvolupament de l’àrea d’«ocupació» del seu pla per a la igualtat, a fi de tractar les desigualtats en un termini apropiat, que cobreixi, entre altres aspectes:
- la igualtat de salaris, incloent-hi un salari igual per a un treball de valor equivalent;
- disposicions que permetin la revisió dels salaris i les remuneracions, modalitats de pagament i de jubilació;
- mesures per garantir de manera equitativa i transparent la promoció i les oportunitats de desenvolupament de carrera;
- mesures per assegurar una representació equilibrada de dones i homes a tots els nivells, en especial per corregir qualsevol desequilibri en els nivells superiors i de direcció; mesures per suprimir la segregació professional basada en el gènere i per animar el personal a sol•licitar i ocupar llocs no tradicionals;
- mesures per assegurar una contractació equitativa;
- mesures per assegurar condicions de treball apropiades, sense perill per a la salut i amb tota la seguretat;
- procediments de consulta de les persones ocupades i dels seus sindicats, que assegurin una participació equilibrada de dones i homes en els organismes consultius o de negociació.
(...)