divendres, 18 de juliol del 2008

Mala gestió del personal i del patrimoni.

Notícia del web de la Federació de Serveis i Administració Pública de CC00 del 26/05/2008. A tot arreu couen faves i a casa meva a calderades.



CCOO DENUNCIA LA SITUACIÓ MOLT GREU DE LA GESTIÓ DE PERSONAL I PATRIMONI AL MUSEU D'ARQUEOLOGIA D'EMPURIES

La Federació de Serveis Públics i Administracions de CCOO a Girona, FSAP, vol denunciar públicament la gestió organitzativa que es fa de forma negligent i irresponsable per part dels gestors directes i de la mateixa Secretaria General d’aquest Departament envers aquest centre. En concret volem centrar aquesta denúncia en dos àmbits de gestió: la de personal i la del Patrimoni Nacional.

Sobre la gestió del personal que hi treballa en aquest centre.
Aquests fets van ser posat en coneixement el mes de juliol de 2006 als responsables de personal del Departament, a fi que iniciessin les intervencions oportunes. Fruit d’aquestes accions van realitzar una avaluació de riscos psicosocials, que van ser irregulars en el procediment i mètode, i fins i tot els mateixos resultats van ser interpretats malintencionadament i de mala fe per no haver d’evidenciar la situació d’alta exposició de risc per a la salut en la que estan sotmesos la majoria de treballadors/es. De fet no van utilitzar la metodologia de referència del Departament de Treball Metodologia CoPsoQ2 - sinó una altra (mètode F-Psico) - que no es recomanada pel propi Departament de Treball. L’avaluació va ser encarregada a una empresa externa, i es va excloure d’aquest estudi als mateixos professionals funcionaris tècnics en salut laboral que té el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació.
La intenció de CCOO era realitzar aquesta prova inicial per evidenciar una situació d’alt risc, i posteriorment , com es fa en aquets casos, aplicar en una segona fase l’avaluació específica d’assetjament psicològic en el treball, donat que teníem prou evidències que aquesta situació s’estava donant. No ha pogut portar-se a terme a causa d’una actitud irresponsable i perillosa d’aquest Departament.
El nostre sindicat amb la participació de tècnics en salut laboral ha avaluat la situació d’assetjament laboral d’alguns treballadors/es - mètode escala Cisneros-, i els resultats obtinguts han estat de confirmació, atacs cap a les persones, canvis d’ubicació, assignació de tasques inadequades, aïllament social, falta al respecte, menyspreu professional, nombroses comunicats interns, etc. I que en aquests moments tenen efectes greus cap a la salut dels treballadors/es. Dades que també coincideixen amb baixes laborals i abandonaments de la feina.

Sobre la gestió del Patrimoni nacional .
Un altre exemple d’irresponsabilitat i de negligència organitzativa ha estat sobre el Patrimoni d’aquest museu. En concret sobre la gestió d’obres d’un magatzem que s’estan realitzant en les Ruïnes d’Empúries.
Una vegada iniciades les obres, a dins del mateix recinte al costat de l’edifici central van trobar-se pedres rectangulars polides de gran tamany i agrupades. Previsiblement aquestes pedres formen part de la muralla de la ciutat grega, que segons l’alineació, es correspondrien amb la continuació de la muralla (que ja va ser trencada, fa temps, per l’edifici central). Aquestes obres s’han realitzat de forma irregular d’acord amb la normativa sobre Patrimoni Nacional, Llei 9\1993 de Patrimoni Cultural Català, i el Decret 78/2002, del Reglament de Protecció del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic: per la realització d’aquestes obres van posar una grua, maig-juny de 2007, que va provocar el trencament de la muralla. Per donar suport i resistència a la base de la grua van injectar més de 6 camions formigoneres de ciment, sense constatar tècnicament que hi havia en el subsòl. Aquest fet és especialment greu si es té en compte que la zona afectada és justament part de la ciutat grega. Pel que sembla (i aquest és un punt que demanarem s’investigui acuradament) l’assentament d’aquesta grua podria haver coincidit espacialment en el subsòl amb una torre de la muralla, que per les informacions arribades a CCOO podria tractar-se d’una torre hel•lènica del segle III a. de C. amb una importància arqueològica incalculable. Podria així explicar la gran quantitat de ciment injectat en aquest lloc de calçament de la grua. Les cates prospectives no es van realitzat metodològicament. Val a dir que els arqueòlegs propis del Departament no hi van participar i se’ls va prohibir la presència, contractant-se per a realitzar aquestes prospeccions a un arqueòleg extern al Departament. L’objectiu era realitzar les obres i projectar el museu mediàticament a l’espera de l’arribada de l’escultura de L’Esculapi.
Fa dos mesos aquest sindicat va demanar una reunió urgent amb el seu secretari general Sr. Lluís Noguera i Jordana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, per tractar aquestes d’irregularitats en l’organització d’aquest museu, la seva resposta van ser evasives i no va voler reunir-se amb CCOO.
Davant aquests dos fets molts greus aquesta organització sindical CCOO FSAP-Girona:
Denunciarà a Inspecció de Treball les greus conseqüències que per la salut del treballadors/es s’estan donant en aquest centre per possible assetjament laboral, i estudiarà jurídicament la possibilitat d’interposar una denúncia judicial per les conseqüències de salut que ja ha originat i estant patint alguns treballadors/es.
Que com a organització sociopolítica de llarga trajectòria històrica en defensa de la cultura d’aquest país, denunciem les negligents actuacions per part del Departament en els possibles danys al Patrimoni Nacional Arqueològic, i així instem a la comunitat científica que s’hi sumi en contra d’aquest desgavell del Departament, al Govern de Catalunya que instrueixi una investigació al Departament de Cultura per les possibles faltes administratives comeses per la direcció del centre i resta de responsables de l’organigrama, per ocultació i connivència, i que la Fiscalia pels delictes contra el Patrimoni iniciï una investigació per possible delicte contra el Patrimoni Històric i Arqueològic al Museu d’Empúries.