divendres, 6 de novembre del 2009

Avantatges del bon humor en el treball.


Article del
diari “Expansión” que analitza els beneficis del bon humor, i la distensió ben entesa, en el treball.

Els beneficis del riure i el bon humor en les empreses són molts, per exemple, el lideratge no es debilita, sinó que surt reforçat. A més, està demostrat que els dirigents capaços d'obtenir el millor dels seus col.laboradors tenen bon sentit de l'humor i així afavoreixen ambients de treball creatius i sense estrès.

Quan es parla de diversió, d'humor, de riure, es pensa generalment en activitats d'oci, els amics i no del treball en el si d'una empresa. Després de tot, el treball no és quelcom seriós?
Segons l'estudi de Marc Sampietro, de la SDA Bocconi, mestre de conferències en gestió de projectes i tecnologies de la informació a la Universitat de Bocconi, els dirigents capaços d'elevar el nivell de productivitat dels seus col.laboradors tenen en general un bon sentit de l'humor .

Normalment es pensa que divertir-se en el treball, distreu l'atenció i pot tenir un efecte negatiu sobre la productivitat. Però realment és el cas? Tenint en compte la importància d'humor a la vida privada, és sorprenent que s'hagin realitzat pocs estudis sobre aquest en el treball.

En el marc d'un programa de doctorat a la Universitat de Bremen, a Alemanya, el professor Sampietro ha realitzat una tesi titulada "Humor in International Project Teams": "Quan la NASA em va acceptar com a conferenciant, en el congrés anual de 2007, vaig entendre que l'humor era un assumpte seriós ".

Els efectes de l'humor en el si d'una empresa

En la majoria dels casos, l'humor no fereix, sinó tot el contrari. Per exemple, l'estudi ha revelat que el lideratge no es debilita per la utilització de l'humor, sinó que surt reforçat. Sembla clar que els dirigents capaços d'obtenir el millor dels seus col.laboradors fan generalment prova d'un bon sentit de l'humor. A més de divertir a la galeria, aquests dirigents creen i admeten un ambient de treball propici a l'humor reduint al mateix temps l'estrès.

L'humor també és un aliat preuat en la gestió de conflictes. Passar un missatge amb humor és menys agressiu i menys directe, sense però modificar el seu sentit. A més desvia l'atenció del problema en si mateix, permetent de considerar sota altres perspectives. L'humor ha demostrat la seva efectivitat en la negociació: una proposició té més possibilitats de ser escoltada si està proposada de manera humorística. Finalment, l'humor és la font de creativitat, de resolució dels problemes ja que millora temporalment la capacitat de construir associacions mentals inhabituals.

L'humor per salvar l'empresa

D'altra banda, s'ha demostrat que l'humor tendeix a disminuir la percepció del risc. Quan es tracta de prendre d'una decisió crítica per a la supervivència de l'empresa, més val passar els moments d'hilaritat de banda. En un context internacional, l'humor ha de ser tocat amb precaució. Alguns temes poden ser tabús en certes cultures i llavors pot produir l'efecte contrari. L'humor pot també, de vegades, amagar una mala organització. L'humor és a vegades utilitzat com a arma de defensa per protegir-se de situacions difícils i estressants. L'humor en el si de l'empresa pot revelar ser una reacció en front a les tensions i una falta d'organització.

"És temps d'afegir un gra d'humor en les eines de gestió i de considerar-lo des d'un punt de vista científic, és a dir, no des d'una perspectiva romàntica sinó des d'una perspectiva que ens permetrà entendre un aspecte fonamental de les relacions humanes", conclou Marc Sampietro.

Avís: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.