divendres, 9 d’abril del 2010

Excés de contractes eventuals.


Fa dos anys la Generalitat aconsellava a l'empresa privada no abusar de la contractació temporal (adjuntem notícia de l'agència EFE). Ara, segons el diari 20 minutos son les administracions públiques les que s'excedeixen en aquestes contractacions.

Notícia del 6 d'abril del 2010:

Ajuntaments i Govern donen ales als contractes eventuals
La crisi redueix la temporalitat al 16% a l’empresa, però l’eleva al 24% entre les administracions. A la Generalitat, policies i bombers tenen la millor situació.

Si l’administració pública ha de donar exemple amb el seu comportament, aquest no és el mirall. La taxa de temporalitat al sector públic és gairebé un 50% superior al privat.
El darrer quadrimestre del 2009,el 23,6% dels contractats de la Generalitat, ajuntaments i Estat a Catalunya eren temporals, davant el 16,1% de les empreses privades, segons el mateix Departament de Treball.
Aquesta diferència s’ha duplicat en només un any i ja arriba als 7,5 punts: la temporalitat ha pujat en el sector públic un punt, al mateix temps que ha caigut 2,8 en el privat.
«Existeixen problemes de gestió i una voluntat política per controlar treballadors. Si són temporals, és més fàcil moure places o amortir-les», va raonar Xavi Navarro (CCOO),que va lamentar que no s’hagi complert l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic,que preveu consolidar les places. A la privada, s’ha arribat a una major proporció de fixes perquè els primers a anar a l’atur han estat els temporals.

I la pujada a les administracions?
«Els governs, sobretot els ajuntaments, han de cobrir les noves necessitats derivades de la crisi. Ho fan en precari. És plantilla conjuntural », va destacar Carles Villalante (UGT). Un exemple en són els contractes de sis mesos que farà al maig l’Ajuntament a 2.018 aturats des de fa mig any.

L’Estat, el millor
Segons UGT, els consistoris (a prop del 30%) són les administracions amb més temporalitat. Els segueix la Generalitat (el 23,5%, amb dades del desembre passat). L’Estat (10-11%) és qui millor compleix.
El Departament de Governació justifica la diferència per tres motius: els llocs de treball dels dos sectors tenen una naturalesa diferent, la pública suma com a temporals els interins («treballs estables fins que es convoqui la plaça») i el comportament regular de l’administració davant el més erràtic de la privada («que redueix l’ocupació per la crisi»).

Dels Mossos als metges
Administració i serveis (39,2%) és el col•lectiu amb major proporció de temporalitat (n’hi ha 12.400 d’entre interins i laborals temporals), amb dades del Departament de Governació. Hi segueixen l’administració de Justícia (34,6%, amb 2.382 persones) i Salut (34,3% de la plantilla no és fixa, és a dir, 12.476 empleats; s’hi inclou l’Institut Català de la Salut). En docència (10.898 professors no tenen encara plaça indefinida) la taxa se situa en e l16,2% i en els serveis
penitenciaris, en el 12,2%. Molt diferent és la situació d’agents rurals (6,1% de temporalitat), bombers (1,2%) i Mossos, el grup amb millors dades (0,3% i 56 interins). La Generalitat té 164.705 empleats.


Noticia de febrer de 2008 on l'administració deia que les empreses privades abusaven dels contractes temporals (EFE. 15.02.2008):

El departament de Treball de la Generalitat enviarà la propera setmana una carta a 14.000 empreses catalanes per alertar que tenen una taxa de temporalitat entre els seus treballadors superior a la mitjana catalana que se situa en el 23,4%.

Gairebé la meitat dels empleats d'aquestes empreses tenen contractes de treball temporals.
Un 46,4% dels empleats d'aquestes empreses, uns 100.000 d'un total de 214.000, treballen actualment amb un contracte temporal, segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa.
Una de cada tres empreses a les que la Generalitat enviarà la missiva pertanyen al sector de l'hostaleria i el comerç minorista. Li seguirien els comerços, les empreses relacionades amb activitats recreatives, culturals i esportives i les que es dediquen a la venda i reparació de vehicles. Aquests són els sectors on més es abusen dels contractes temporals.

Contractes beneficiosos
La Generalitat recorda a les empreses que la contractació estable comporta beneficis tant per als treballadors com per a les empreses, així com a l'economia de Catalunya en general.
L'any passat la Inspecció de Treball va fer 774 requeriments, va aixecar 222 actes d'infracció i va proposar multes per valor de 207.000 euros.
La proporció de contractes convertits del total de revisats va pujar només un 5% passant del 12% de 2006 al 17% l'any passat.
.