dissabte, 17 d’abril del 2010

Sinistralitat laboral


Reflexions d'un sindicat sobre la sinistralitat laboral davant la celebració el proper 28 d'abril del Dia Internacional de la Salut i Seguretat en el Treball. Des de la gaseta sindical de CCOO fan una crida a les empreses i administracions públiques per a què la protecció de la salut i seguretat dels treballadors no passi a un segon pla amb l'excusa de la crisi.

La sinistralitat laboral continua sent un dels pitjors indicadors del nostre país. La manca d'implicació dels empresaris en la prevenció de riscos laborals, l'insuficient compromís de les administracions, la precarietat del mercat laboral i l'elevada temporalitat fan que mantinguem les taxes de sinistralitat més altes de la Unió Europea.
A més, la crisi econòmica està augmentant la passivitat i temptació d'alguns empresaris per estalviar costos en matèria de prevenció.

Segons dades oficials, quinze anys després de l'aprovació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, una de cada quatre empreses a Espanya segueix aliena a les seves obligacions preventives bàsiques, i en el 80% de les PIMES no existeix representació sindical ni delegat de prevenció . Així mateix, en el 36% dels accidents laborals succeïts en aquest tipus d'empresa durant el 2008 es va detectar que no s'havia realitzat avaluació de riscos laborals.

Per combatre aquesta situació, CCOO recorda que és important el desenvolupament de l'Estratègia Espanyola de Seguretat i Salut en el Treball, pel que fa a l'activitat dels agents sectorials i territorials, perquè els centres de treball que no tenen representació puguin assegurar-se la implantació de la prevenció de riscos laborals.

No es pot abaixar la guàrdia
Tot i el descens de la sinistralitat laboral durant 2009 (any en què es van produir 605.073 accidents amb baixa, en què van perdre la vida 826 treballadors), CCOO adverteix que no pot baixar la guàrdia, ja que aquesta reducció es deu, en gran mesura, a la caiguda de l'activitat productivitat i de l'ocupació, sobretot en sectors com la construcció, que registrava els grans índexs de mortalitat i on la paralització de l'activitat és molt més acusada que en altres sectors de l'economia.
Així mateix, els accidents laborals "in itinere", especialment entre els conductors professionals, baixen molt menys del que apunten les estadístiques oficials, ja que no es computen com a sinistre laboral, sinó com a accident de trànsit. Raó que porta a CCOO a exigir plans de mobilitat sostenibles en les empreses que abordin la seguretat dels treballadors en els seus desplaçaments al centre de treball, i potenciïn el transport col.lectiu sobre l'individual; implicant amb això als governs i Administracions Públiques.

Malalties infravalorades
Un any més, CCOO denuncia que augmenta la infradeclaració de les malalties professionals. Durant 2009 s'han declarat 1.850 malalties professionals menys que l'any anterior; aquestes xifres suposen un descens del 23% respecte al 2006, any en què es va aprovar el nou sistema de notificació i registre de les malalties professionals i el nou quadre de les mateixes.
Una situació que fa pensar que s'estan derivant al Sistema Nacional de Salut patologies que es produeixen dins l'àmbit laboral, i que s'estan tractant com a malalties comunes, amb el conegut perjudici que això suposa per a una prevenció eficaç i per a tots els treballadors i treballadores.
Davant l'inacceptable d'aquesta situació, CCOO emplaça al Govern, empresaris, administracions, mútues i serveis de prevenció per a què abordin aquest problema de manera immediata i rigorosa, ja que està en joc la salut de milions de persones.
Finalment, CCOO recorda que el 28 d'abril és un dia per al record de totes aquelles persones que han perdut la vida en el seu treball, i dels que han patit greus danys i seqüeles en accidents laborals. Però també és un dia per la reivindicació d'allò públic, del nostre, del que és de tots, i per a la defensa d’unes condicions de treball segures i saludables.
Perquè la vida i la salut són el més preuat que tenim i no ho podem perdre en el treball.
.