dimecres, 25 d’agost del 2010

La retallada de sous als ajuntaments anirà als jutjats


Noticia del diari el Punt del passat dia 20, i imatge, recollida per la web www.elpati.cat .

Els sindicats han presentat ja més de 400 recursos contra les retallades a les plantilles municipals i la majoria acabaran al jutjat

Les retallades salarials que van decretar el govern de l'Estat espanyol i la Generalitat i que han aplicat els ajuntaments en les seves plantilles municipals, un 5% del sou, ha generat aquest agost una riuada de recursos que no para de créixer. En total, segons les dades facilitades pels sindicats majoritaris, CCOO i la UGT, ja hi ha més de 400 recursos i reclamacions que s'han interposat als Ajuntaments, al TSJC i al Defensor del Poble, la majoria dels quals acabaran al jutjat. Les accions legals que han iniciat els sindicats tenen per objectiu, amb estratègies diferents, aconseguir que la mesura sigui considerada inconstitucional, que s'invalidi la seva aplicació i s'aconsegueixi el retorn dels diners de manera retroactiva quan acabi el procés als tribunals.

CCOO ha iniciat una batalla legal amb diversos fronts. Ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra el decret que va aprovar el govern de l'Estat i ha donat instruccions a tots els seus representats sindicals als ajuntaments i empreses públiques perquè s'interposin recursos i reclamacions a l'aplicació de la mesura dins del mes següent a la seva aplicació en cada administració –el decret es va aplicar en la majoria dels ajuntaments en les nòmines de juny i juliol–. El sindicat espera ara la resposta de cada Ajuntament i si es produeix silenci administratiu –que és el que es preveu que passi– es portarà cada cas al contenciós. El sindicat vol fer valer la força de l'incompliment de les garanties laborals i la il·legalitat d'una mesura “unilateral” que trenca tots els acords i convenis signats. CCOO calcula que a hores d'ara ja hi ha prop de 350 recursos interposats i que la xifra continuarà augmentant en els propers dies. Fonts del sindicat apunten que els recursos que s'han presentat cobreixen ja el 85% dels treballadors públics de Catalunya.

La UGT, per la seva part, ha optat per altres camins amb un principal objectiu: denunciar la inconstitucionalitat dels decrets. El sindicat ha presentat un recurs d'inconstitucionalitat al Defensor del Poble i ha presentat dos recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un perquè el decret català vulnera la negociació col·lectiva i un altre perquè la mesura que s'ha traslladat als ajuntaments “és una mesura inconstitucional perquè vulnera la independència de les administracions locals”. A més d'aquests recursos, el sindicat UGT ha presentat prop de 41 recursos de conflicte col·lectiu que és la figura legal que tenen els treballadors en règim laboral per denunciar la mesura. Aquest procediment no té tantes limitacions temporals com els recursos que s'han presentat en el cas del funcionariat.

Mentre el secretari d'organització de serveis públics de la UGT, Miquel Àngel Sànchez, apunta: “És molt gros que a aquestes altures haguem de reivindicar la Constitució i denunciar imposicions”; el seu homòleg a CCOO, Fèlix Belzunce, es pregunta: “Quina credibilitat té signar acords si acaben sent paper mullat?”.
.