dimecres, 1 de setembre del 2010

No aplicació de claúsules de revisió a la baixa.


Si la inflacció real és inferior a la prevista no es pot revisar a la baixa la claúsula de revisió salarial, segons la noticia facilitada per la revista Serveis a la Ciutadania del sindicat CCOO.

El Tribunal Suprem dóna la raó a CCOO en relació amb l’aplicació de les clàusules de Revisió Salarial i a les previsions d’inflació

En una sentència del 29 de juliol, dictada pel Tribunal Suprem, es dóna la raó a la interpel•lació que CCOO havia plantejat en dos temes que han tingut paralitzada la negociació col•lectiva, per la interpretació que durant els últims 12 anys s’havia donat a l’aplicació de les clàusules de revisió salarial i a les previsions d’inflació.

Després de l’inici de la crisi econòmica i la negativa del govern a oficialitzar les previsions d’inflació d’una banda i la reducció de la inflació el 2009 per l’altra, les patronals van donar la consigna de no aplicar el pactat als convenis col•lectius proposant per a la revisió dels salaris pactats als convenis vigents la inflació passada i per tant una reducció en l’increment inicial, i en concret el 0,8% davant el 2% de previsió.
L’altre tema en litigi ha estat una interpretació per la patronal contrària al que havia succeït en anys anteriors, això és revisar el que hagués superat la inflació real respecte a la prevista a final d’any, en el supòsit de no ser així no operava la clàusula de revisió.

La Sentència del Tribunal Suprem resol amb rotunditat la interpretació de CCOO i per tant invalida les pretensions empresarials de deflactar a les taules salarials la diferència entre l’IPC previst i el real en els supòsits que el primer (previst) sigui superior al segon (real). Aquesta sentència a més rectifica el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havia donat la raó a l’empresa en la interpretació de la clàusula de revisió o garantia salarial.

Aquesta sentència respon al recurs presentat per CCOO de Catalunya contra l’empresa SOREA que depèn del Grup AGBAR, després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que va donar la raó a l’empresa en la interpretació de la clàusula de garantia salarial i als treballadors en la interpretació de les previsions d’inflació. També deixa sense efecte un acord assolit entre la direcció de SOREA i UGT en base a les propostes de l’empresa, partint del raonament empresarial en interpretar la sentència del Tribunal Suprem que no pot haver un acord per sota del conveni col•lectiu en vigor.
.