dijous, 28 d’abril del 2011

Cal respectar els drets laborals del personal de les empreses públiques.


El sindicat Comissions Obreres ha recordat a la Generalitat que si vol acomiadar un miler de treballadors d'empreses públiques, com preveu el pla d'ajust aprovat al febrer, ha d'aplicar la llei i respectar els drets laborals dels afectats. Ho ha dit a COMRàdio, el secretari general del sindicat a Catalunya, Joan Carles Gallego, que acusa el Govern català de voler aplicar un expedient de regulació d'ocupació.
Des d'UGT també han denunciat que el Govern vulgui desmantellar un model que ha costat molts anys d'aconseguir i li ha reclamat que el defensi a Madrid recordant que Catalunya és la comunitat amb menys proporció de treballadors públics. Segons el sindicat aquest és el camí i no anar retallant i retallant fins fer una administració impossible.

Segons Gallego, el que vol fer el Govern a les empreses públiques és un ERO com el que s'ha aplicat a empreses com la SEAT, Nissan o Derbi, i ha recordat que en tots aquests casos l'autoritat laboral ha de vetllar perquè es compleixi la llei.

En aquest punt, ha apuntat que complir la llei vol dir que s'han de presentar les causes de la reducció de plantilla i un pla social que inclogui, entre altres temes, quina indemnització cobraran els treballadors acomiadats, quines possibilitats de recol·locació tenen i les garanties de futur de les empreses afectades.

Els sindicats alerten que segons el pla d'ajust aprovat pel Govern, fins a 2.500 persones de les empreses públiques es poden quedar sense feina, segons els primers càlculs, tot i que algunes fonts eleven la xifra d'acomiadats fins als 2.500. (Nota del transcriptor: aquí s'ha colat un ball de xifres repetint la mateixa quantitat).

El pla preveu que les empreses i entitats públiques que depenguin en més d'un 50% del Govern, tenen l'obligació de reduir fins un 6% la seva massa salarial, o bé retallar d'un 5% la plantilla i el termini acaba el 30 de juny. El Govern, en un breu comunicat, ha volgut deixar clar que no s'acomiadarà cap funcionari.

Font: http://www.lamalla.cat/economia/article?id=456660