dimecres, 20 de juliol del 2011

Carta oberta a l'alcalde Xavier Trias.


Carta al nou alcalde remesa pel sindicat CGT:


Senyor Xavier Trias,
Divendres 1 de juliol ha estat investit com a nou Alcalde de Barcelona, tal i com corresponia després dels resultats electorals del passat 22 de maig. Enceta, per tant, un nou període de govern a la ciutat de Barcelona en mig d'un context polític, econòmic i social de retrocés i d'agressió contra els drets socials i laborals dels treballadors i treballadores, però també de creixent consciència i contestació popular, que exigiran molt de tots nosaltres.
Centrant-nos en l'àmbit de la gestió de personal de l'Ajuntament de Barcelona, des de la CGT considerem que el que toca és mirar de no repetir errors i de redreçar les situacions que, no només són injustes, sinó que afecten al correcte funcionament de la nostra institució. En tot cas, ens consta que vostè vol marcar distàncies del que pogués entendre's per una política agressiva contra els drets i l'estabilitat d'una plantilla que, com sap, ja es ressent d'anys d'arbitrarietats i mal govern.

De les 21 línies que dedica el seu programa electoral als temes que afecten als treballadors i treballadores municipals (que al nostre entendre són tots els que presten serveis municipals amb independència de qui sigui el contractant), sembla que en podem treure conclusions positives pel que fa el que podem esperar del seu govern, donant per fet que es concretaran en un marc de diàleg i entesa amb tota la representació sindical i en línia amb el que la plantilla municipal espera.

Es compromet, per exemple, amb la professionalització de la funció pública. Amb això esperem que posi fi a la precarietat executant tota l'oferta pública pendent i generar-ne de nova per acabar amb totes les situacions d'interinitat en llocs de treball estructurals. També esperem que impulsi un procés de funcionarització de totes les plantilles de laborals, sense excloure'n cap categoria, i que faci eliminar les lliures designacions per ocupar llocs de treball de l'estructura executiva de l'Administració. Tot el contrari a fer caure paracaigudistes externs sobre tota mena i nivells de llocs de comandament, que ha estat, malauradament, un vici instaurat a l'Ajuntament. Som conscients que, per fer una adequada revisió de l'estructura municipal, haurà d'anular els nomenaments i contractes eventuals i externs que han estat sobrecarregant l'organització municipal sense aportar cap millora significativa al servei públic. Pot comptar amb la nostra comprensió al respecte.

També es compromet a elaborar i aprovar el catàleg i relació de llocs de treball. Aquesta és, des del principi, una de les principals reivindicacions de la CGT a l'Ajuntament, i estem segurs que tot el procés d'elaboració el sabrà portar vostè de forma conjunta amb la part social i que el resultat final formarà part d'un acord. Hem entès que amb aquest compromís s'allunya de projectes avortats de “Sistemes d'Ordenació” que pretenien penjar CPTs a tort i dret sense comprometre's ni amb el dimensionament suficient de les plantilles, ni amb una definició de les funcions i requeriments per a l'accés a cada lloc, per exemple.

Lligat amb el punt anterior, es compromet a activar i sistematitzar els concursos de promoció (entenem que d'accés a llocs de treball singulars). Té l'oportunitat i el deure com a servidor públic d'acabar amb concursos a mida amb funcions i requeriments dissenyats sobre la marxa amb un ull (o els dos) posats a sobre del currículum del “tapado”. S'entén que els llocs es definiran a priori per tal que tots els treballadors i treballadores interessats sàpiguen, per endavant, quins requeriments han de satisfer el dia que el lloc en qüestió quedi vacant. I quan arribi el moment, la selecció es farà amb criteris objectius, sense entrevistes per “corregir” resultats. En resum, donem la benvinguda a la més gran transparència i rigor que anuncia.

Es compromet vostè a una millora de la conciliació de la vida laboral i la familiar. En aquest punt li volem suggerir la manera més simple i d'abast universal: reivindiquem la reducció de les jornades laborals i la universalització de l'oferta de jubilacions parcials i anticipades. Mesures que, paral•lelament, contribuiran a reduir l'atur (tenint en compte que, tal i com ha dit, la plantilla municipal es mantindrà en un nivell suficient per atendre els serveis públics amb la màxima qualitat i eficàcia).

Valorem de forma molt positiva el seu anunci de reducció del nombre d'empreses i organismes autònoms en favor d'una Administració més eficient i transparent. Nosaltres estem a favor d'aquesta idea que comportarà una recentralització de departaments i plantilles dins el nucli de l'Administració Municipal, no ens apuntem a interpretacions tremendistes que parlen de privatitzacions o acomiadaments de treballadors i treballadores aliens a contractes d'alta direcció (els de base) que estarà vostè, sens dubte, d'acord amb nosaltres, no tenen cap culpa de l'aventurisme gerencialista del passat recent.

També hem pres nota amb satisfacció del fet, manifestat pel seu equip en diverses ocasions, que no assumirà com dogma de fe la, segons alguns, suposadament més gran eficiència del sector privat en la prestació de serveis públics. Ja ens ha dit que valorarà en cada cas, amb objectivitat, sense prejudicis i considerant tots els aspectes, la conveniència d'adoptar un tipus de gestió o un altra. Nosaltres creiem que una administració pública no pot recolzar mesures que donin peu a una precarietat laboral (característica de les empreses privades) que no compensa en cap cas els costos amagats, els beneficis empresarials sense riscos ni justificació, ni (i aquest és el punt més important per a nosaltres) el deteriorament de la qualitat del servei prestat al ciutad&agr ave;. Esperem que amb la seva gestió, demostri que una plantilla de funcionaris motivada, formada, estable i professional és la garantia del bon servei i del bon ús dels recursos que els ciutadans esperen.

Finalment, senyor Trias, des de la CGT esperem que no ens ha de decebre i que podrem treballar plegats pel camí de l'entesa. Les nostres posicions són clares i restem oberts al diàleg. Esperem que no deixarà que es tornin a repetir els errors del passat i que sabrà vostè donar resposta a una plantilla que vol participar activament en la millora del govern municipal.
Atentament,

Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona
.