divendres, 18 de setembre del 2009

Qui està de baixa durant les vacances té dret a vacances.

Noticia del Periòdic.

SENTÈNCIA DESPRÉS UNA CONSULTA D'UN JUTJAT DE MADRID

La UE diu que un treballador té dret a vacances després d'una baixa

El Tribunal de Justícia assenyala que l'empleat ha de poder disfrutar del descans

El Tribunal de Justícia de la UE ha reconegut avui que un treballador que ha estat de baixa per incapacitat temporal durant el període vacacional fixat per l'empresa té dret a fer vacances un cop l'hagin donat d'alta.

El tribunal assenyala que la legislació comunitària no s'oposa al fet que el treballador que ho desitgi pugui disfrutar de les seves vacances anuals retribuïdes durant una baixa per malaltia, però recalca que si no vol fer coincidir baixa i vacances té dret a sol·licitar un període diferent per fer-ne, encara que aquest caigui fora de les dates de referència fixades per l'empresa.

Dies remunerats

Els jutges de Luxemburg van respondre així a una consulta d'un Jutjat Social de Madrid per resoldre el cas d'un treballador a qui li va ser denegat el dret de disfrutar de dies lliures remunerats per haver estat de baixa durant la data que la seva companyia havia previst per a les vacances.

L'empresa va fixar el període vacacional del 16 de juliol al 14 d'agost, i el treballador va estar de baixa mèdica per un accident laboral del 3 de juliol al 13 d'agost.

Quan el treballador va rebre l'alta va sol·licitar que se li concedís un nou període vacacional entre el 15 de novembre i el 15 de desembre, però la companyia li va denegar la petició, de manera que l'afectat va presentar una demanda.

Lleis nacionals

El Tribunal de Justícia recorda en la seva sentència que "tots els treballadors disposen d'un període, almenys, de quatre setmanes de vacances anuals retribuïdes", i afirma que la normativa europea no s'oposa, en principi, que la legislació nacional estableixi modalitats específiques per fer les vacances.

Els jutges admeten que la llei nacional pot preveure la pèrdua del dret a vacances retribuïdes per part d'un treballador que havent-ho pogut fer no hagi disfrutat dels seus dies lliures durant el període de referència fixat pel dret nacional.

No obstant, en cas de baixa, el treballador ha de poder disfrutar de les seves vacances fora del període de referència quan la seva absència per malaltia hagi coincidit parcialment o totalment amb aquest període.

Avís : ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.