dijous, 29 d’octubre del 2009

Condemna per cessió il·legal de treballadors a l'Ajuntament.


Manifest sindical, en aquest cas de la CGT, recollit en "males herbes", butlletí de Parcs i Jardins.

AUXILIARS DE L’ARXIU HISTÒRIC GUANYEN UN RECURS PER CESSIÓ IL·LEGAL DE TREBALLADORS I L’AJUNTAMENT ES SALTA LA LLEI I LA JUSTÍCIA

L’any 2007 els treballadors externalitzats de l’Arxiu Històric de la Ciutat, amb el suport dels treballadors fixes, del Comitè d’Empresa de l’ICUB I de la Junta de Personal de l’Ajuntament de Barcelona van gosar aixecar la seva veu contra la precarietat (sous i condicions socials) i van reivindicar: una relació contractual directa ja que el seu treball és estructural i no temporal, sense intermediaris (empresa MAGMA) i el reconeixement de la seva categoria d’auxiliars d’arxiu/biblioteca. Volien negociar aquests dos punts amb la direcció de l’ICUB, que es va negar en rodó a entrar en el tema.

Al març de 2007 interposen demanda al Jutjat de lo Social. Es fixa el judici pel 5 de juliol de 2007. S’ajorna per incomparecència del director del centre. Es torna a fixar la vista per al 25 d’octubre de 2007. El jutge del Jutjat núm. 17 no es pronuncia sobre la cessió il.legal de treballadors, però dicta una sentència desfavorable als treballadors per “manca de proves”. Immediatament comença una repressió ferotge per part de l’empresa MAGMA sobre els treballadors denunciants: sancions, arbitrarietats, tracte vexatori per part d’un coordinador de l’empresa, acomiadaments improcedents. La majoria de treballadors abandona l’empresa fastiguejats pel tracte i el salari de misèria, però interposen Recurs contra la sentència. Passa tot l’any 2008.

Finalment el proppassat setembre de 2009 el TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA dóna la raó als treballadors i dicta sentència contra l’empresa MAGMA (cedent) i l’ICUB (cessionària) per CESSIÓ IL.LEGAL DE TREBALLADORS en els termes prohibits per l’ordenament jurídic i condemna a les esmentades empreses a “estar y pasar por esta declaración con las consecuencias a ello inherentes, y especialmente con la declaración de indefinida, de la relación laboral de los actores.

Aquesta és la narració resumida dels fets, però el calvari jurídic no s’acaba aquí: en aquests moments l’empresa MAGMA ha interposat recurs de cassació, l’Ajuntament continua sense pronunciar-se i de nou ens llencen a la maquinària destructiva dels seus “serveis jurídics” (que per cert paguem tots els contribuents) en una maniobra que té per únic objectiu NO APLICAR I DILATAR una sentència que, per fi, dóna la raó als treballadors.

L’empresa MAGMA continua a l’arxiu i continua, per tant, el fet delictiu de la cessió de treballadors, contra el qual ens vam aixecar en el seu moment. I l’Ajuntament demostra, amb la seva negativa a no entrar en negociacions amb els treballadors “perquè la sentència no és en ferm ja que l’empresa ha interposat un nou recurs extraordinari”, que recalcitrantment es doblega al mandat de les empreses privades que alimenta i protegeix, important-li un rave els seus treballadors.

El cas de l’AHCB no és un cas aïllat. Forma part de tota una política municipal que està aconseguint desmembrar la cosa pública, privatitzar serveis i externalitzar categories professionals i prestacions per a millor glòria i enriquiment d’empreses privades i vividors al servei de l’administració pública. Mentre es dedica a “fer teràpia” amb 500 alts càrrecs i alts funcionaris amb el seu llenguatge floral: de noves il·lusions, Barcelona és la millor del món, nova primavera, plan 2.0, etc….

Volem recordar i denunciar a l’Alcalde Hereu que en temps d’eleccions va prometre que “cap treballador d’empresa externa hauria de cobrar menys de 1.000 euros” que canviï de discurset demagògic per a les properes, perquè no solament no ha fet res en aquest sentit, no ha donat cap pas ni té cap intenció política de fer-ho, sinó que ho ha augmentat i, en el cas de l’AHCB en concret, el seu govern, que hauria de ser el primer en aplicar la llei, se la salta impunement a la torera.

El que sí és un fet nou és que, per primera vegada en aquest ajuntament, treballadors en precari, juntament amb funcionaris i fixes, han tingut la valentia de denunciar la seva situació i exigir un canvi de situació de coses: el dret a un contracte de treball digne, sense empreses prestamistes i a unes millors condicions laborals.

EXIGIM, en compliment de la sentència del TSJC:

* La contractació directa dels auxiliars de l’AHCB externalitzats, en primer lloc dels companys que van interposar la demanda i el recurs.


* Que l’empresa MAGMA deixi d’actuar a l’AHCB i que no torni a desviar les seves responsabilitats amb noves maniobres jurídiques dilatòries.


EXIGIM que l’Ajuntament i instituts s’avinguin d’una vegada per sempre a posar sobre la taula dades, números, situacions concretes, de tots els llocs de treball externalitzats i en precari, de tot allò que no apareix en cap conveni ni pacte, però que s’està movent cada dia als nostres llocs de treball…. tot allò que no existeix, embolcallat de por i de resistències a anomenar pel seu nom:

NO AL TREBALL PRECARI


Avís: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.