diumenge, 18 d’octubre del 2009

Polítiques laborals a Parcs i Jardins.


Notícia recollida a la revista "serveis a la ciutadania" del mes d'octubre i a la web del sindicat CCOO al mes de juliol.

CCOO denuncia la política de recursos humans de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona

La Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO informa que la Direcció de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona ha decidit contractar 7 peons de jardineria per realitzar les suplències en una plantilla que a dia d'avui ronda els 1.050 treballadors i treballadores, el que suposa un contracte d'estiu per cada 150 fixes. Els jardiners i jardineres de la ciutat consideren que aquesta decisió suposa una greu negligència en la gestió del verd de la ciutat perquè comporta un perill i un greu risc de deteriorament de les esmentades zones verdes, al ser humanament impossible cobrir el treball del personal de jardineria que estigui en període de vacances amb només 7 contractes de peó de jardineria que, per major escarni, cobriran llocs de comercials (treballs per a altres empreses). En anys anteriors, la Direcció de l'Institut venia realitzant una mitjana de 70-80 contractes d'estiu, insuficients per a les necessitats reals de manteniment, però que davant la contractació d'enguany sembla fins i tot generosa.

La nefasta política de recursos humans de l'empresa i la improvisació amb la que es treballa afegeixen nous perills per al verd públic. A finals de març, a 20 conservadors de parcs, de 36 que hi ha a la empresa, se'ls va canviar el destí, el que suposa una dificultat afegida mentre s'adapten a la seva nova zona. Per si això fos poc, la promoció interna en l'empresa està paralitzada; als més de 90 treballadors acollits a la jubilació parcial se'ls supleix amb peons de jardineria, que evidentment no sempre poden desenvolupar les mateixes tasques que treballadors experimentats, si no se'ls dóna la formació adequada. És impossible fer jardineria sense jardiners/eres. La secció sindical de CCOO considera que la no contractació de personal per al període estival, la manca de planificació, les deficiències de formació i l'absència de promoció interna suposarà, a curt i a llarg termini:

- Deteriorament del verd públic, que pot arribar a ser irreversible en algunes zones.
- Degradació del servei públic municipal amb l'augment consegüent de les queixes ciutadanes pel mal manteniment i "justificació" de la privatització del servei municipal.
- Augment i justificació de les inversions milionàries per a la remodelació i la recuperació de parcs, alguns de molt recent inauguració, utilitzant invariablement l'excusa de manca de personal per a la justificació dels expedients.

Avís: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.