dissabte, 21 de novembre del 2009

Cessió il·legal de treballadors.


Quant a l'Ajuntament de Barcelona, han denunciat Parcs i Jardins (perquè un grup d'informadors estaven contractats per una empresa de seguretat privada) i l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). En aquesta darrera empresa, el TSJC ja va admetre que, en el cas concret de set treballadors, s'havien practicat la contractació irregular i la cessió il•legal per part d'una segona empresa.

Aquest paràgraf és del diari El Punt que concreta les referències a l’Ajuntament de Barcelona de la denúncia feta pel sindicat CCOO.
Adjuntem la informació d’
Europa press sobre el comunicat sindical i la noticia del col•lectiu Ronda sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Tenir en compte, , segons descriu una informació anterior del mateix sindicat, que “la cessió il•legal de treballadors és posar a disposició treballadors d'una empresa a altra (...) . Els processos d'externalització de serveis a l'Administració Publica poden amagar cessió il•legal de treballadors, així com alguns convenis de col•laboració amb entitats o empreses. La cessió il•legal de treballadors, tant a les empreses privades com a les Administracions Públiques, provoquen l'abaratiment dels salaris dels treballadors/es afectats, i disminució de les plantilles: en definitiva augmenta la precarització del treball. Aquesta possibilitat sols és legal per a les Empreses de Treball Temporal (ETT), que per llei han d’aplicar als treballadors cedits les mateixes condicions laborals i econòmiques de l’empresa contractant.”
La cessió il•legal de treballadors, regulada a l’art. 43 de l’Estatut dels Treballadors és un delicte (art. 312.1) del Codi Penal: “Serán castigados con las penas de prisión de dos a cinco años y multa de seis a doce meses, los que trafiquen de manera ilegal con mano de obra”.


Informació d’Europa press:

CCOO de Catalunya denuncia la cessió il•legal de treballadors a l'Administració

La Federació de Serveis de CCOO de Catalunya ha acusat avui diferents administracions catalanes i empreses públiques de practicar la cessió il•legal de treballadors com una via "perversa" d'externalitzar serveis i aconseguir mà d'obra barata.
Un dels responsables de l'àrea en el sindicat, Joan Gasull, ha aportat sentències judicials i resolucions de la Inspecció de Treball del Govern on se certifica aquesta pràctica il•legal per part d'administracions com la mateixa Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i altres consistoris i empreses de comunicació públiques.
Gasull ha explicat que es tracta d'una situació "cada vegada més estesa" al sector públic i ha assenyalat que es fa a través de "falsos contractes de serveis", de convenis de col•laboració que acaben sent també cessions fraudulentes i de la figura del "fals autònom".
Ha relatat que aquesta pràctica consisteix a la contractació de personal a empreses trucades de "multiserveis", que cedeixen treballadors per fer les mateixes tasques que funcionaris públics però amb unes condicions salarials i laborals inferiors.
La documentació aportada pel sindicat afecta uns 200 treballadors que han denunciat la seva situació en diverses instàncies, però han assenyalat que això és "només la punta de l'iceberg".
"Només les ETT poden cedir temporalment treballadors sempre que aquests s'acullin al conveni i les condicions de l'empresa a la qual són cedits", ha afirmat Gasull, que ha lamentat que molts no denunciïn aquesta situació per por de perdre l'ocupació.
CCOO de Catalunya ha assegurat que la seva intenció no és portar a terme una campanya de "denúncia rere denúncia" com fins ara, sinó que ha demanat als polítics que assumeixin la seva responsabilitat per acabar amb aquestes pràctiques. "
La gestió dels recursos humans és una decisió política, no tècnica", ha advertit un altre dels responsables de l'àrea a CCOO, Salvador Lara.
"Es tracta d'una vulneració molt greu dels drets dels treballadors i és indecent que ho faci l'Administració", ha lamentat Lara, que ha retret el missatge que aquestes pràctiques envien al sector privat i a la societat.
Entre els casos aportats pel sindicat destaquen cessions il•legals realitzades per la Generalitat a l'àrea de serveis socials, per l'Ajuntament de Barcelona a l'àrea de Medi Ambient i a l'Institut de Cultura (Icub), així com personal de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

Notícia del col•lectiu Ronda:


El TSJC ha condemnat l'Institut Municipal de Cultura de Barcelona (ICUB), depenent de l'Ajuntament de la ciutat, per la cessió il•legal de 7 membres de la plantilla de l'Arxiu Històric. Els treballadors han estat representats per Josep Pérez, advocat del Col•lectiu Ronda.
El grup de treballadors a qui l'Alt tribunal català ha donat la raó en la seva denúncia contra l'ICUB exercia funcions de personal auxiliar dins l'estructura de l'Arxiu Històric. Ells, però, no gaudien de les condicions establertes pel conveni col•lectiu que regula l'activitat de la resta d'integrants de la plantilla d'aquest organisme municipal. No ho feien perquè en realitat, no formaven part d'aquesta plantilla, sinó que estaven subcontractats a través de l'empresa Magma Serveis Culturals i, amb anterioritat, ho havien estat com a treballadors de Fragment S.C.P

Pràctica il•legal.
La resolució del TSJC estableix que sota l'aparença d'una subcontractació legal, l'ICUB, i en última instància l'Ajuntament de Barcelona, ha incorregut en una cessió il•legal de treballadors que s'ha perllongat en el temps des del 1998 fins a l'actualitat, doncs les empreses beneficiades per l'adjudicació del servei (veritables entitats pantalla) es limitaven, tal i com assenyala la sentència, a fer-se càrrec de la contractació del personal.
L'objectiu d'aquesta tèrbola maniobra és evident: retribuir als professionals de l'Arxiu Històric amb una quantitat abastament inferior a l'establerta pel conveni col•lectiu que, en circumstàncies normals, hauria fixat les condicions de treball dels afectats per aquesta situació.

La postura de l'Ajuntament.
Josep Pérez ha denunciat en roda de premsa l'incompliment per part del govern municipal de la ciutat de Barcelona de la seva obligació de donar exemple. "Com volen - s'ha interrogat- que les empreses privades compleixin la llei si les administracions públiques són les primeres a no fer-ho?" En aquest sentit, l'advocat, ha remarcat el que considera "l'obligació moral" per part de l'Ajuntament de "reconèixer el seu error i deixar de dur a terme pràctiques il•legals".
A banda de les possibles sancions que Inspecció de Treball pugui imposar a l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Municipal de Cultura, Josep Pérez ha reconegut davant la premsa que consideraria "de justícia" que els treballadors afectats passessin a formar part de la plantilla "amb tots els drets", i ha recordat que sis dels set denunciants van haver de deixar la seva feina com a conseqüència de la pressió a què es van veure sotmesos arran de la seva denúncia.

Avís: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Algun dia acabaran amb els concursos a mida vergonyosos? A la gaseta municipal del dia 20, 5 més.