dijous, 7 d’octubre del 2010

Valoracions sindicals de la vaga.


Valoracions sindicals d’UGT, CGT i CCOO sobre la jornada de vaga del dia 29.

UGT:
MOLTES GRÀCIES A TOTS/ES

Des de la Secció Sindical de la UGT a l'Ajuntament de Barcelona us volem donar les gràcies a tots i totes els/les empleats/des públics dependents de l'Ajuntament de Barcelona i dels seus organismes autònoms, per la vostra resposta el dia de la Vaga General.
Reconeixem que no estat fàcil explicar a tota la plantilla municipal la conveniència de fer una altre vaga per donar una resposta seriosa a la retallada dels drets laborals de tots els treballadors/es, després de la que varem fer en el sector públic per la retallada del 5% del nostra salari via decret. A tot això afegiu la campanya brutal de desprestigi que els representants sindicals i les nostres organitzacions hem sofert de la dreta política i mediàtica, fent-nos responsables de tots els mals de la societat.
Malgrat tot el seguiment d'aquesta vaga ha estat acceptable, si comptem aquells empleats que de manera efectiva han fet la vaga, altres que per diferents motius no han anat ha treballar o aquells que van trucar dient que estaven indisposats, entre tots s'ha notat la baixa activitat a les dependències municipals.

També volem dir-vos que la realització d'aquesta vaga no es el final de res. Pensem que es molt possible que properament haurem d’enfrontar-nos a la reforma del sistema de pensions, tant pel que fa a la l’ampliació de l’edat de jubilació, com el temps necessari de cotització per cobrar-la o l’increment en el nombre d’anys per calcular la base reguladora. A banda probablement l'Ajuntament incomplirà l'aplicació del conveni l'any que ve, ens haurem de mobilitzar per defensar les nostres condicions salarials i laborals de ben segur.
Amb tot això us demanem a tots i totes que sigueu conscients de que ens estem jugant molt, seria bo que el nivell de participació fos molt més important que fins ara tant a les assembles com a totes les accions en que us haurem de convocar. Tots i totes sou lliures de fer el que creieu, però sense la vostra participació activa i massiva no podrem defensar els nostres drets.

DEFENSAR ELS TEUS DRETS LABORALS AVUI ÉS DEFENSAR EL TEU FUTUR I EL DELS TEU FILLS


CGT:

Des de la Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona fem una valoració general positiva del Seguiment de la Vaga General. El seguiment de la vaga en sectors claus va ser massiu a la pràctica totalitat del país. A tall d’exemple: Mercats alimentaris de Madrid, Barcelona, València, Valladolid, Sevilla, Saragossa; indústria d’automoció (Seat, Ford, Renault, Opel, Volkswagen), complexos petroquímics i sideri-metal•lúrgics, sector de la mineria, distribució de gas, serveis públics com neteges, correus, sector de la construcció de grans infraestructures; ports de Barcelona, València, Algesires…
Un exemple rellevant, en aquest sentit, és la baixada del consum elèctric xifrada en més d’un 20% en relació amb un dia normal.

Un altre sector amb un percentatge molt important de participació és el dels mitjans de comunicació audiovisuals, amb tancament complet a Canal Sud i Telemadrid i la resta de medis públics (inclosos els catalans) amb serveis mínims.
En Transport públic estatal es van complir els serveis mínims del 25% al temps que van existir grans incidències en el transport privat (línies aèries, transport per carretera i marítim de viatgers i mercaderies).
CGT vol destacar aquest èxit malgrat la campanya continuada institucional, mediàtica i patronal contra les organitzacions sindicals i la criminalització de l’acció sindical i social. És molt significatiu que les portades de la majoria dels mitjans estiguessin decidides per endavant en assenyalar “el fracàs” de la vaga en termes idèntics als que es van fer servir just després d'anteriors convocatòries que van aconseguir al final els seus objectius reivindicatius.

Igualment, CGT vol esmentar de forma expressa el suport a la Vaga General de més de cent organitzacions sindicals i socials de tot el món.
És d’assenyalar la importància numèrica dels piquets informatius als principals centres de treball, el que demostra l’enorme malestar dels treballadors i treballadores amb la insostenible situació d’atac a què estem sent sotmesos per polítics i empresaris.
Així mateix, aquesta Secció Sindical i pel que fa als aldarulls a la ciutat de Barcelona vol denunciar les provocacions protagonitzades per un ínfim grup aliè a qualsevol organització sindical i per una barroera, ineficaç i perversa acció policial que va aconseguir intensificar els incidents i es va preocupar amb tota la intencionalitat en portar-los d'una manera molt evident cap als voltants de l'antiga seu de Banesto a la Plaça de Catalunya, al que volia ser un nou lloc de discussió i participació alternativa al model institucional de debat i sindicalisme, on molts treballadors i treballadores s'havien aplegat per animar de forma pacífica la jornada de vaga. Aparentment l'objectiu era convèncer al jutge de guàrdia per tal que autoritzés o donés per bona (no està clara la cronologia) l'entrada, desallotjament i detenció dels ocupants de l'edifici, l'actuació dels quals no havia estat en cap moment de tota aquesta setmana violenta (raó per la qual un jutge dies abans no havia autoritzat el desallotjament).
El guió a la tarda va ser idèntic, mentre fins a tres manifestacions autoritzades amb milers de treballadors i treballadores miraven de transcórrer pacíficament pels recorreguts establerts, els mossos d'esquadra no paraven d'empènyer els grupuscles violents cap al cos de les manifestacions. En el cas de la de la CGT, formada per uns 8000 manifestants pacífics, les càrregues policials van arribar a dividir la manifestació per un moment a l'alçada de la Gran Via, posant a prova la serenitat i el coratge de manifestants de tota edat i condició que malgrat tot van reprendre el recorregut previst cap a Via Laietana. Va ser inaudit veure com la policia deixava anar el trànsit rodat cap al cos de les manifestacions quan no eren els propis vehicles policials els que les travessaven creant situacions de gran tensió. En aquest context &e acute;s repugnant i absolutament aliè a la realitat que una de les fotos més divulgades del dia fos la d'un jove llançant una pedra lluint una enganxina de la CGT.
(...)
Tornant a la vaga, en el cas de l'Ajuntament estimem que el seguiment va ser superior al que va haver el dia 8 de juny i que es va trobar al voltant del 40%, tot i que amb variacions importants per sectors i organismes autònoms. Pensem que els treballadors i treballadores municipals hem de prosseguir en la reconstrucció de l'esperit de lluita, no quedant-nos només en la defensa del compliment del conveni i les reivindicacions econòmiques de curta volada, sinó obrint de forma oberta i d'una vegada la lluita per la millora de les condicions de treball i la dignitat de la condició de treballadors i treballadores públics.
Considerem que amb tot el que ha passat, amb les mesures que ens van portar a la vaga i que continuen vigents, amb el govern que continua insistint en retallar les pensions i allargar l'edat de jubilació i amb un projecte de pressupost que insisteix en les polítiques neoliberals que ens han portat a aquesta crisi i l'estan agravant, NO ÉS POSSIBLE TORNAR A LES MESES DE NEGOCIACIÓ. Els sindicats majoritaris, massa tebis amb el govern durant la negociació de la Reforma Laboral, tardans en la convocatòria de la vaga i ambigus en les seves crides a la mobilització, han d'entendre que la responsabilitat a la que han de fer front no consisteix en donar aire als partits polítics de referència davant les properes conteses electorals sinó que davant de qui han de ser responsables és davant dels treballadors i treballadores als que diuen representar, els drets dels quals s'estan trepitjant d'una manera injusta i vergonyosa.
A la CGT ho tenim molt clar, no acceptem ni acceptarem un pas enrere en els drets socials i laborals ni amb l'excusa d'una crisi que no ha tingut res a veure amb el treball, ni amb unes mesures que deixen intactes els interessos dels especuladors al temps que ofeguen el funcionament de l'economia real.

HEM DE CONTINUAR AMB LA MOBILITZACIÓ, PER LA PRESERVACIÓ DELS DRETS SOCIALS I LABORALS, PER UN CANVI DE MODEL ECONÒMIC QUE S'HA DE BASAR EN EL DESENVOLUPAMENT DE L'ESTAT DEL BENESTAR I EL REPARTIMENT DE LA RIQUESA.
ORGANITZA'T I ACTUA.

CCOO:
Després de la jornada de vaga general del passat dia 29 de setembre i després dels ‘booms’ informatius, sovint partidistes i interessats, us fem arribar una sèrie de dades i/o reflexions, tendents a objectivar el pensament que, com a assalariats, tots i totes hauríem de tenir, en contra de les demagògiques ‘influències’ negatives que atempten contra els interessos generals.
En qualsevol cas, prèviament, volem agrair la participació dels treballadors/es que van secundar la vaga i van participar a la manifestació del mateix dia.

L’Ajuntament ens ha facilitat unes dades referides al conjunt de treballadors/es del grup municipal (Ajuntament, Organismes Autònoms i Empreses Municipals) –segons dades de la Intranet, uns 12.500- que diuen que han fet vaga aproximadament un 20 % del personal que tenia obligació d’anar al lloc de treball, aproximadament, unes 1900 persones.
Cal considerar, però, molts treballadors/es no tenien obligació d’anar a treballar perquè la jornada del dia 29-S van gaudir de lliurança ‘potestativa’ (permís, llicència, vacances, etc.), lliurança aquesta que, en la seva majoria va ser oferta ‘generosament’ per la pròpia administració, sota la premissa que ‘així no se’t descomptarà res del sou’. L’afectació d’aquesta generositat representa, segons estimacions objectives de la nostra secció, un 50 % del personal que tenia obligació d’anar a treballar, que sumats als 20 % que van fer vaga representa que un 70 % de la plantilla municipal que tenia jornada laboral no hi va anar per motiu i causa de la vaga general.
Les incidències esmentades i la manca de demanda de serveis municipals, també per causa d’afectació general de la vaga, poden fer-nos afirmar amb satisfacció que
L’ACTIVITAT DE L’ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL VA SER NUL•LA O PRÀCTICAMENT NUL•LA EL DIA 29-S

No obstant, cal reflexionar sobre el motiu i les causes que van propiciar que una part de la plantilla anés a treballar sense tenir obligació de fer-ho.
Tenim clar que molts companys i companyes comparteixen les inquietuds generals que motivaren la convocatòria, però ateses situacions de temporalitat i/o interinitat han fet desistir la seva participació.
Tenim clar que hi hagut una important campanya mediàtica en contra dels sindicats convocants, amb la única finalitat de ‘rebentar’ la vaga, campanya avalada pel propi govern, partits polítics i empresaris.
Tenim clar que, dins casa nostra, hi ha sindicats que els seus posicionaments, expressos o tàcits, els fa, indubtablement, enemics de la classe treballadora.
Tenim clar que, malgrat les nombroses assemblees que hem realitzat durant el mes de setembre, hi ha molta desinformació dels efectes de la Reforma Laboral i les conseqüències que comportarà en tots els àmbits, inclòs el funcionarial.
Companys i companyes, sabem que la lluita no ha fet més que començar i coneixem els obstacles i enemics que tenim al davant.
Com a sindicat majoritari a nivell estatal i dins del nostre entorn, ens veiem obligats a ser forts i contundents davant la situació que ja tenim a sobre i recordar-te que les organitzacions obreres –amb subvencions o sense- són l’única arma que tenim els treballadors per fer front a les agressions que el Capital ens infringeix.

AMB EFECTES IMMEDIATS, TENIM UN CONVENI QUE HEM DE DEFENSAR, PER NO ACUMULAR MÉS PRECARIETAT DE LA QUE ENS VE A SOBRE.
NO ÉS HORA DE DUBTES; ÉS HORA DE POSICIONAMENTS CLARS I DETERMINANTS.
COMPTEM AMB TU, JA QUE SENSE TU NI EXISTEIXES, NI EXISTIM.
.