dijous, 24 de febrer del 2011
L'agència europea alerta de l'augment de la violència i l'assetjament laboral.
La violència, la intimidació i l'assetjament psicològic són problemes cada vegada més freqüents en les organitzacions i empreses europees. Així ho ha posat de manifest un informe elaborat per l'Agència Europea de Seguretat i Salut en el Treball (European Agency for Safety and Health at Work; EU-OSHA), publicat el passat 31 de gener de 2011.
L'informe, titulat Workplace Violence and harassment: a european picture, (Violència i assetjament laboral: una panoràmica europea), recull dades sobre la prevalença dels problemes d'intimidació i assetjament laboral, extrets d'estadístiques nacionals i internacionals referides a països europeus, així com recopila els principals resultats d'estudis científics en relació amb els antecedents i les repercussions de l'assetjament laboral per al treballador i per la pròpia empresa.
Segons es desprèn de l'informe, entre un 5% i un 20% dels treballadors europeus pateix violència i l'assetjament laboral, - el percentatge varia depenent del país, el sector i la metodologia utilitzada-.
D'altra banda, encara que el 40% del personal directiu enquestat es mostra preocupat davant la violència i l'assetjament psicològic en el lloc de treball, tan sols el 25% ha implantat mesures correctores, i en la major part dels països de la UE, aquest percentatge no supera el 10%. Les dades apunten que els problemes de violència i assetjament laboral són més comuns en els sectors relacionats amb la salut, el treball social i l'educació, on el 50% dels directius considera aquest fenomen com un greu problema de seguretat i salut en el treball.
Tal com s'esmenta en el document, l'assetjament i la violència en el treball tenen greus repercussions en tots els nivells.
Els treballadors sotmesos a aquest tipus de circumstàncies,-i segons els resultats de l'enquesta Fourth EWCS 2007 (Fourth, European Working Conditions Survey), recollida en l'informe de l'EU-OSHA-, presenten un clar i notable augment de problemes de salut mental i malestar psicològic, que es manifesten principalment en irritabilitat, mal de panxa, problemes de son i ansietat. Respecte a la seva salut física, presenten un major nombre de símptomes en comparació amb la resta de la població de treballadors actius. En concret, el 40% dels treballadors exposats a assetjament laboral informa de 6 o més símptomes físics d'un total d'una llista de 17, enfront del 15% de la població. Els símptomes més comuns van ser problemes d'audició, de visió, alteracions cutànies, mal d'esquena, mal de cap, mal de panxa, dolors musculars, dificultats respiratòries, trastorns cardiovasculars, fatiga generalitzada, problemes de son, al•llèrgies, ansietat, irritabilitat i lesions . Tota aquesta simptomatologia sol derivar en baixes prolongades per malaltia i fins i tot en suïcidi .
L'informe de l'Agència Europea també adverteix dels costos que l'assetjament laboral suposa per a les empreses i organitzacions com ara, descens de la productivitat, repercussió negativa en la imatge de la companyia, major rotació del personal, pèrdues econòmiques en litigis jurídics , pèrdua de personal qualificat i avançament de la jubilació anticipada provocada per incapacitat. Donada la seva associació amb la incapacitat i la desocupació, l'Agència Europea assenyala que la violència laboral és un problema que afecta la societat en general i a l'economia del país.
Finalment, el text repassa les principals estratègies i línies d'acció implantades, a nivell europeu i nacional, per prevenir i actuar sobre les situacions d'assetjament laboral, com el programa PIMA-EF (European framework for Psychosocial risk management), o les iniciatives desenvolupades per ILO (International Labour Office) i per l'Organització Mundial de la Salut (Raising awareness of Psychological harassment at Work).
Els experts de l'EU-OSHA consideren que, tot i aquests i altres intents locals per resoldre el problema de la violència i l'assetjament laboral, els governs europeus pateixen una manca de sensibilització i una escassa atenció a aquest greu problema, ressaltant la necessitat urgent de desenvolupar mesures preventives i d'expandir bones pràctiques que siguin sensibles a aquesta realitat.
Referent a això, el director d'EU-OSHA, Juka Takala, ha alertat en un comunicat de premsa que "la violència, les agressions verbals o les amenaces a les quals es veuen exposats els empleats en el seu tracte amb clients o amb pacients constitueixen problemes de seguretat i de salut essencials. I, en ocasions, les seqüeles psicològiques són més perilloses que les lesions físiques ". "Tant la violència com l'assetjament psicològic representen serioses amenaces per la seguretat i el benestar dels treballadors europeus i, tanmateix, tendeixen a quedar subestimats", ha afegit.
Font: bloc d'Iñaki Piñuel
http://acosopsicologico.blogspot.com/2011/02/la-agencia-europea-alerta-del-aumento.html
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada