diumenge, 5 d’abril del 2009

Declaració sobre els inspectors dels districtes.

Nota de premsa del sindicat UGT sobre el cas de l'inspector de l'Eixample.


LA UGT RECLAMA QUE S'UNIFIQUIN ELS CRITERIS D'INSPECCIÓ DE L'AJUNTAMENT DE BARCELONA
Lamenta que el consistori no hagi sortit en defensa de la professionalitat dels funcionaris

La Secció sindical de la UGT a l'Ajuntament de Barcelona vol puntualitzar algunes informacions en relació als suposats casos de corrupció a al consistori de la ciutat. Considera la majoria de mitjans de comunicació no han informat amb prou rigorositat i per això vol fer les següents precisions:
· A diferència del què es diu a les notícies difoses pels mitjans de comunicació, tan sols hi ha un funcionari municipal detingut. Es tracta d'un inspector de Districte (grup professional C), i no de cap alt càrrec municipal ni cap de Servei. També afirmem que és absolutament fals que l'enginyer detingut també sigui o hagi estat funcionari de l'Ajuntament de Barcelona.
· Entre les funcions encomanades als inspectors de districte, no hi ha les de concedir ni de denegar cap tipus de llicència municipal, doncs la seva tasca es limita a inspeccionar i verificar el compliment de les ordenances municipals.
· La inspecció municipal es composa d'inspectors i d'inspectors tècnics , i l'actuació d'uns o d'altres es determina en funció de la complexitat tècnica de cada cas.
· L'accés a aquests llocs de treball es realitza mitjançant concurs, per a qual cosa no hi ha cap dubte de la professionalitat dels funcionaris.
· Els informes o actuacions dels inspectors es ratifiquen com a mínim per 4 superiors jeràrquics, fins arribar al gerent o regidor responsable de resoldre l'expedient, la llicència, etc..
· El grup d'inspecció, si bé funcionalment depèn d'una direcció executiva comuna, desenvolupa la seva activitat de forma descentralitzada als 10 Districtes, i l'autonomia funcional de cadascun d'ells pot generar que davant d'infraccions iguals s'executin procediments diferents.
· Durant els últims anys l'Ajuntament de Barcelona ha externalitzat un gran nombre de serveis, alguns associats al servei d'inspecció.
Actualment hi ha empreses privades que treballen per a l'Ajuntament els empleats dels quals s'adrecen de forma ambigua als ciutadans com a inspectors municipals, fet que considerem que pot generar com a mínim malinterpretacions.
Des de la Secció Sindical de la UGT a l'Ajuntament de Barcelona volem posar de manifest la necessitat que el consistori fixi un criteri únic per a fer les inspeccions a la ciutat de Barcelona. Demanem més homogeneïtat de les actuacions municipals i els procediments, que han de portar més transparència de la tasca d'Inspecció.

La disparitat de criteris (l'autonomia funcional als districtes) a l'hora de fer les inspeccions, porta a una manca de transparència de les actuacions i dóna lloc a que per una mateixa infracció, per exemple, es determinin sancions diferents. Això fa que de vegades una situació com aquesta desemboqui en negociacions, i per tant pugui donar lloc a possibles corruptel·les.
Per últim, volem manifestar públicament el nostre suport i reconeixement professional al col·lectiu d'Inspectors Municipals, i lamentem profundament la falta de celeritat dels responsables municipals en desmentir les informacions errònies i defensar la honorabilitat i professionalitat dels funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona.
.