dijous, 30 d’abril del 2009

Conveni: Punt de vista de l'Ajuntament ,resum global de CCOO i criteri de la CGT.

.
Adjuntem la visió de l'acord des del punt de vista d'un comunicat emès per l'Ajuntament en data d'ahir. Per altra banda
a l’enllaç podeu veure el RESUM GLOBAL del PREACORD de la NEGOCIACIÓ de les CONDICIONS de TREBALL 2008-2011 fet pel sindicat CCOO. Si aneu a l'enllaç heu de "clicar" el text que diu "resum acord".

Punt de vista de l'Ajuntament:

Avui dia 29 d'abril, l'Alcalde Jordi Hereu ha ratificat l'Acord signat entre l'Ajuntament i els sindicats UGT i CCOO que recull les condicions de treball comunes del personal funcionari i laboral de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest document haurà de ser elevat al plenari municipal per a la seva aprovació definitiva.

Procés de negociació i procés d’aplicació:

Ahir dia 28 d’abril, a la Mesa General de negociació es va signar per part d’UGT i CCOO, l’Acord de condicions de treball comuns del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament de Barcelona per al període 2088-2011. La mesa general té una composició paritària (15 membres de l’Administració i 15 dels sindicats) i la representació sindical és: 7 UGT, 6 CCOO i 2 CGT.

En la mateixa data, a la Mesa de funcionaris es va signar l’Acord de les condicions de treball específiques del personal funcionari de la Guàrdia Urbana i dels Serveis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament per al període 2008-2011. Igualment, a la Mesa de personal laboral de l’Ajuntament de Barcelona ha procedit a l’Acord sobre les condicions específiques de personal laboral per al mateix període.

Aquest acord, fruit del treball d’un any de negociacions, significa un punt d’inflexió respecte als darrers acords, amb la signatura conjunta dels dos grans sindicats de classe amb representació a l’Ajuntament, CCOO i UGT, que entre ambdós disposen del 85% de representació a la Mesa General. Feia 14 anys que no es produïa aquesta signatura conjunta.

Aquest acord té una durada de quatre anys, i abasta el període comprès entre l’any 2008 i el 2011. El seu procés d’aplicació és divers segons els acords recollits. En tot cas, pel que fa als increments retributius de l’any 2008 i 2009, durant el mes de juny està previst realitzar les regularitzacions i abonaments d’endarreriments.

Àmbit d’aplicació:

Directament a més de 10.000 treballadors i treballadores municipals de l’Ajuntament, l’Institut de Cultura, l’Institut Municipal d’Educació, l’Institut Municipal d’Hisenda, l’Institut Municipal d’Urbanisme, l’Institut Municipal d’Informàtica, l’Institut Barcelona Esports, l’Institut Municipal de Mercats, l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, el Patronat Municipal de l’Habitatge, l’Agència de Salut Pública, l’Agència d’Energia de Barcelona i el Consorci de Biblioteques. Cal acabar d’ajustar l’Acord per al personal funcionari de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

Principals aspectes a ressaltar de l’Acord:

• Dotació d’un fons econòmic equivalent al diferencial d’inflació i l’increment de la Llei de Pressupostos General de l’Estat¸ en el marc dels projectes de modernització i millora en la prestació dels serveis municipals. Aquest fons, serà del 2,2% per a l’any 2008. Per a l’any 2009 el fons serà de l’1%.

• La modernització dels sistemes de gestió de personal de l’Ajuntament, que preveu l’actualització del sistema d’ordenació i classificació dels llocs de treball, que substituirà el catàleg actual, les normes que regulen l’accés a la funció pública i la carrera professional, tant la vertical com l’horitzontal, en especial, aquesta última amb la dotació d’un fons econòmic per als anys 2010 i 2011, que permetrà la seva posada en marxa a partir del 2010 i que significarà la possibilitat de progressar professionalment sense necessitat de canviar de lloc de treball, mitjançant l’acreditació d’haver assolit les competències i els objectius previstos en el lloc de treball.

• L’ocupació pública, amb una oferta pública acumulada prevista per al període de vigència del conveni de més de 1500 places de treball.
Concretament en els àmbits de: o Seguretat Ciutadana, amb 1000 places d’agent de la Guàrdia Urbana; o Serveis Socials, amb l’objectiu d’avançar en la implantació de les Lleis de la Dependència i de Serveis Socials; o Educació, per la posada en marxa de les noves escoles bressol, i o Prevenció, per reforçar l’estructura d’emergències.

• La promoció interna, acordant-se un total de 280 places destinades a la promoció dels professionals de l’Ajuntament, principalment dels grups administratius i amb l’objectiu d’afavorir la tecnificació dels recursos humans interns. Així, al llarg de la vigència d’aquest acord, es convocaran processos de promoció interna vertical en el mateix lloc de treball de 30 places del grup E al grup C2, de 100 places del grup C2 a C1, de 100 places del grup C1 a A2 i de 50 places del grup A2 al grup A1.

• La jornada i els horaris de treball, que permeten avançar en un millor equilibri entre la conciliació familiar i laboral i les millores en la prestació dels serveis públics. En aquest sentit, s’han flexibilitzat els horaris d’entrada i sortida, intentant garantir que sigui possible sortir a les 17 hores quan es treballi a les tardes; s’ha millorat l’organització de determinats horaris per millorar i racionalitzar l’atenció al ciutadà i s’ha flexibilitzat el període i la forma de gaudiment de les vacances.

• La igualtat de gènere, amb el desenvolupament i aplicació dels programes d’equitat d’oportunitats de l’Ajuntament de Barcelona.

• L’homologació i equiparació de les condicions econòmiques dels col•lectius de la guàrdia urbana i bombers amb la dels seus sectors de referència que s’aplicarà de forma gradual al llarg de tot el període de vigència de l’acord.


L’Acord significa un suport decidit del govern i de la plantilla per avançar en la reorganització interna de l’Ajuntament, en introduir una major flexibilitat que ens permetrà gestionar millor i adaptar tot aquest gran volum humà a les noves necessitats que planteja la modernització de l’Administració municipal, que és un dels compromisos del govern en la implementació del nou model de gestió de l’Ajuntament, el Barcelona 2.0.

.
Punt de vista de la CGT:

En línies generals aquest acord recull el que l’EBEP, la Llei de Conciliació de la Generalitat i altres, ja estableix i, sobre tot, estableix la doble escala salarial al limitar els augments salarials del 2010 i 2011 als treballadors de més de cinc anys d’antiguitat (interins i incorporats després del 2005 queden exclosos).

Pel que fa a Relació de Llocs de Treball, una referència més ambigua i indeterminada en el temps que la que surtia a l’Acord anterior (que ja sabem en qué va quedar).

Pel que fa a la reducció de la Jornada ordinària, res de res.

Totes les portes a l’arbitrarietat (lliure designació de tots els nivells 26, per exemple), a la reducció de la plantilla estable, etc. queden obertes.

La funcionarització es queda en una declaració d’intencions.

Pretén excloure als sindicants “no signants” de qualsevol procés de negociació futur.
.