divendres, 15 de maig del 2009

Ajuntament lliure d'assetjaments.


Adjuntem un manifest de l’any 2007 titulat “Ajuntament lliure d’assetjaments”, fet pel sindicat UGT i potser pecant d’optimista.

El protocol per la no discriminació que cita ja existeix (està comentat en diverses entrades antigues del bloc), i en ell et fan fer un formulari en el que per a què considerin que hi ha assetjament sembla que t’han d’haver pegat, insultat o per exemple posat en un racó sense telèfon ni feina assignada. O d’altres barbaritats, sinó diran que no hi ha res. L’assetjament com podeu veure en moltes entrades del bloc, no és només un comportament psicòtic extrem de l’assetjador. Hi ha moltes actituds discriminatòries i incorrectes que per sort es poden denunciar per altres vies.


Març 2007

A l’any 1995 entra en vigor la llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), d’aplicació completa a l’administració pública. Un dels pilars fonamentals de la LPRL és la necessitat i l’obligació per part de les empreses d’identificar, avaluar, corregir i prevenir els riscos que poden afectar als treballadors/res en el desenvolupament de les seves tasques. Un tipus de risc existents en el si de les empreses són els riscos psicosocials i un d’ells són els assetjaments en el treball (assetjament psicològic laboral o mobbing, assetjament sexual i assetjament per conducta discriminatòria).

Aquests assetjaments en el treball són un risc laboral que afecta tant a homes com a dones de totes les edats i nivells jeràrquics. No resulta senzill esbrinar per què s’arriben a produir aquestes situacions. Molts autors senyalen com a causa principal l’existència de punts febles en l’organització i gestió de l’empresa.

L´Administració pública és el sector on més es manifesten aquests riscos a causa entre d’altres de l’ocupació estable del personal, també de la cultura burocràtica que encara existeix i la manca d’eines de control de la productivitat. Es tracta d’uns riscos laborals on la persona assetjada pateix greus trastorns de tipus físic i psíquic amb conseqüències tan a nivell laboral com personal, familiar i professional.

Per aquests motius l'acord de condicions de treball per al personal funcionari i per al personal laboral 2004-2007 de l´Ajuntament de Barcelona, declara en la seva Disposició Transitòria quarta que les parts signants acorden la creació d’una Comissió paritària per a la dignitat i la no-discriminació en el treball.
L’objectiu d’aquesta Comissió ha estat establir criteris d’actuació comuns mitjançant l’elaboració d’un protocol per a la prevenció, detecció, anàlisi i proposta de mesures preventives en relació als casos d’assetjament de caire moral, sexual i d’altres situacions de discriminació soferts pels treballadors/treballadores de l´Ajuntament de Barcelona i també una declaració de principis/codis de conducta per un “Ajuntament lliure d’assetjaments”
Aquest acord ha comportat un compromís a tots els nivells organitzatius amb l’objectiu d’establir mecanismes que permetin l’abordatge i solució d’aquestes situacions que afecten de ple a la dignitat i els drets fonamentals dels treballadors/treballadores .

Aquest protocol , declaració de principis i codis de conducta seran d’aplicació al personal funcionari i laboral de l’administració de l ´Ajuntament de Barcelona adscrit a l’organització executiva i als organismes autònoms municipals i ens instrumentals locals vinculats o dependents de l’administració matriu, que s’hagin adherit al conveni.
Aquests documents han estat aprovats per la Comissió paritària per a la dignitat i lano-discriminació en el treball amb data de ahir dia 27 de febrer. En breu serà ratificat pel Comitè de Seguretat i Salut de l´Ajuntament de Barcelona. Es farà presentació del Protocol al Comitè Executiu de l´Ajuntament .

Posteriorment es farà una campanya informativa i un pla de divulgació . També s’establirà un pla de formació en relació a les conductes d’assetjaments, els mecanismes de prevenció , el coneixement, implantació i actuacions del Protocol i la gestió i resolució de conflictes.

La UGT ha participat activament en el grup de treball que ha elaborat aquests documents, estem molt satisfets de la tasca feta. El Servei de Prevenció ha facilitat els mitjans tècnics i el personal necessaris. També hi han col•laborats altres sindicats.

Gran avenç i aconseguiment en la millora de les nostres condicions laborals que ha estat possible per la firma del conveni 2004/2007 per la UGT .
Continuarem vetllant per un ambient laboral lliure d’assetjaments.
.