dissabte, 9 de maig del 2009

Regulació de la prevenció de l'assetjament sexual.


Adjuntem un text de la fundació prevent.

La citada fundació és una entitat que promou la cultura preventiva, la conscienciació social i un entorn laboral segur. Fa activitats dirigides als professionals de la prevenció i polítiques de foment de la inserció dels discapacitats.

SABIES QUE LA LLEI D'IGUALTAT OBLIGA A LES EMPRESES A ESTABLIR PROTOCOLS DE PREVENCIÓ D’ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE?

El 22 de març de 2007, es va aprovar la Llei Orgànica 3 / 2007, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes (en endavant LOIMH). Un dels principals objectius d'aquesta Llei és l'establiment de mesures destinades a eliminar i corregir, tant en el sector públic com privat, tota forma de discriminació per raó de sexe.

A aquests efectes, s'entén per assetjament sexual, "qualsevol comportament, verbal o físic, de naturalesa sexual, que tingui el propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat de la persona, en particular quan es crea un entorn intimidatori, degradant o ofensiu ". Així mateix, constitueix assetjament per raó de sexe, "qualsevol comportament realitzat en funció del sexe d'una persona, amb el propòsit o l'efecte d'atemptar contra la seva dignitat i de crear un entorn intimidatori, degradant o ofensiu".

Per això, la LOIMH, obliga a totes les empreses, amb independència de la mida de les seves plantilles, a establir protocols de prevenció de l'assetjament sexual i per raó de sexe. Aquests protocols hauran de considerar tant la prevenció de l'assetjament com les lleres establerts per gestionar les possibles denúncies o reclamacions que puguin formular els qui hagin estat objecte del mateix.
Amb aquesta finalitat, i de manera consensuada amb la representació dels treballadors, s'han de dissenyar i difondre codis de bones pràctiques, realitzar campanyes informatives o dur a terme accions de formació que permetin als treballadors conèixer:

• la posició de l'empresa enfront de l'assetjament sexual i per raó de sexe: hi ha d'haver una declaració de principis de l'empresa (política de no assetjament) a la que es deixi clar el que s'entén per conducta inapropiada i la determinació d'una posició de tolerància zero davant aquest tipus d'assetjament, així com les responsabilitats de la diferent escala jeràrquica davant aquest tema.

• les vies d'actuació establerts en els protocols: s'han d'establir tant mètodes informals com formals d'actuació, pel fet que en la majoria dels casos només es busca el cessament de l'assetjament. Per això, s'haurien de designar i formar específicament a "assessor / s" que poguessin actuar com a intermediaris si s'apliqués el mètode informal i "investigador / s" en el cas d'aplicar el mètode formal d'actuació.

• la possible adopció de mesures disciplinàries per part de l'empresa: seria recomanable que es considerés explícitament l'assetjament sexual i per raó de sexe i les corresponents sancions dins la política disciplinària de l'empresa.

L'incompliment d'aquestes obligacions comporta que la Inspecció de Treball pugui aixecar una acta d'infracció. Així mateix, tant l'assetjament sexual com les discriminacions desfavorables de l'empresari per raó de sexe estan considerats explícitament com a infracció laboral molt greu, segons el que disposa l'article 9.12 i 9.13 de la LISOS (Reial Decret Legislatiu 5 / 2000).

Finalment, considerar que la LOIMH ha incidit de forma molt important en la prevenció de riscos laborals, ja que en base a la mateixa, el tractament de l'assetjament sexual i per raó de sexe es pot relacionar molt fàcilment amb l'assetjament laboral i per tant, amb els riscos psicosocials que poden existir en tota empresa i que l'empresari ha de prevenir.
.