diumenge, 24 de maig del 2009

Jubilació parcial dels funcionaris.


Un empleat públic aconsegueix la primera jubilació parcial a l'Administració Central .
Noticia del diari Expansión del 13 de maig, recollida també a la web de CCOO .


Un funcionari d'Àvila ha aconseguit la primera jubilació parcial a tot Espanya d'un empleat públic de l'Administració General de l'Estat, segons es recull en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó, en la qual es desestima el recurs del Ministeri d'Administracions Públiques . Ja hi havia un antecedent previ en l'administració autonòmica, quan fa deu mesos un jutjat de Còrdova va reconèixer aquest dret a un treballador de la diputació provincial.

El tribunal autonòmic rebutja el recurs interposat pel Ministeri d'Administracions Públiques contra la sentència dictada pel Jutjat Social d’Àvila el 7 de juliol de 2008 reconeixent a JMG, que treballa en la Subdelegació del Govern d'Àvila com a oficial de gestió i serveis comuns a la Subdelegació del Govern, el dret a la jubilació parcial.

A l’home li va ser reconegut aquest dret en juliol de l'any passat pel Jutjat Social d'Àvila, el qual havia sol licitat fa sis anys. La sentència considera que J. M. G. "reuneix els requisits per reduir la seva jornada en un percentatge del 85%, amb l'obligació del Ministeri de concertar l'oportú contracte de relleu, amb l'objecte de substituir la jornada de treball deixada vacant pel treballador".

Aquest treballador, de 61 anys, ha cotitzat a la Seguretat Social durant més de 46 anys. El 4 de gener de 2002 va sol licitar a la Direcció General de la Funció Pública la jubilació a temps parcial a partir de l'1 de juny de 2008 per poder atendre al seu cònjuge, que es troba incapacitada en diverses de les seves funcions bàsiques. La mateixa petició es va reiterar, segons es detalla en la sentència, davant la Subdelegació del Govern, atès que necessitava aquest temps per ajudar a la seva dona, que havia sofert dues intervencions quirúrgiques per una hèrnia discal.

Amb data 10 de juny de 2008, la Subdirecció General de Gestió de Personal del Ministeri d'Administracions Públiques va resoldre desestimar el dret del treballador, per la qual cosa aquest va acudir a la via judicial, que ara compta amb els pronunciaments a favor tant del Jutjat de lo Social d’Àvila com del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó.

La sentència, feta pública pel sindicat CSI-CSIF assenyala que en aquest procés "no es discuteix que el treballador reuneixi els requisits generals per accedir a la jubilació parcial, ja té l'edat mínima de 60 anys", i insisteix que " la finalitat de la jubilació parcial no és només la del benefici per al treballador, sinó que a més compleix una funció de foment d'ocupació ".

També afirma el tribunal autonòmic que les recomanacions del Consell de la Unió Europea "conviden a una jubilació flexible dels treballadors assalariats que obtinguin una reducció progressiva de la durada del seu treball durant els últims anys que precedeixen a la seva jubilació". A més, apunta que no ha quedat acreditat que el Ministeri d'Administracions Públiques no tingui "crèdit pressupostari per atendre les despeses originades per l'accés del treballador a la jubilació parcial". Contra aquesta sentència hi cap recurs extraordinari de cassació davant el Tribunal Suprem.
.