dijous, 11 de juny del 2009

L'estrès en el treball.

Seguidament podeu veure un article de l’OCU sobre l'estrès en el treball .

Una enquesta realitzada per OCU-Salud (revista de l’Organització de Consumidors i Usuaris) revela que més de la meitat dels treballadors pateix estrès laboral moderat, sever o fins i tot perillós. Tanmateix només un de cada cinc ho reconeix.
L'estrès laboral és, bàsicament, la resposta del nostre organisme els desequilibris entre les demandes del treball i els nostres recursos per fer-los front. Encara que també influeixen altres circumstàncies com el salari percebut o la relació amb els companys.
Un estrès excessiu condueix a un deteriorament de la salut. Ara bé, un estrès limitat i controlable pot ajudar al treballador a assolir nous objectius.

Rutina i presses, els grans culpables

Existeixen infinitat de factors que poden causar estrès laboral. I no tots tenen la mateixa importància: no és el mateix treballar amb una exigència d'esforç continua amb unes contraprestacions salarials escasses (o injustes), de sentir que no s’aprenen coses noves. Però finalment uns i altres factors influeixen en la percepció de l'estrès. L'enquesta de OCU-Salud revela que:
• El 56% dels treballadors pateix estrès moderat, sever o perillós. Un percentatge molt superior al estrès percebut directament pels enquestats, que en prou feines arriba al 22%.
• La meitat dels enquestats declara que el seu treball afecta de forma negativa al seu benestar emocional o físic. Els símptomes físics de l'estrès són bàsicament, cansament, esgotament i insomni. Tanmateix, els símptomes emocionals o psíquics són força més complexos: nerviosisme (molt comú en un 28% dels enquestats), irritabilitat, dificultat de concentració, indiferència, etc. Són manifestacions d'estrès laboral que arriben a excedir el propi entorn laboral.
• Una quarta part dels enquestats reconeix que la pressió que senten en el treball interfereix sovint amb la seva vida familiar.
• Només el 17% dels enquestats segueix algun tractament. I es tracta principalment de dones; clar que també són elles les que concentren els percentatges més alts d'estrès sever o potencialment perillós.
• El tractament més habitual és el farmacològic, normalment a base d'ansiolítics o antidepressius. Segons les respostes dels enquestats, els antidepressius són els que ofereixen major satisfacció, encara que comparats amb altres teràpies, deixen molt que desitjar. La satisfacció és molt més alta quan es practica algun esport, la meditació o alguna tècnica de relaxació.

Mantingui'l a ratlla

Un estrès excessiu perjudica la seva salut, la seva vida social i familiar i la seva productivitat laboral.
Organitzi seva jornada laboral: estableixi prioritats i acompleixi-les, no ajorni les decisions. Si te massa feina o terminis molt ajustats, negociï una solució amb el seu cap. Segueixi uns hàbits de vida sans: una dieta equilibrada, dormir entre 7 i 8 hores diàries ... Fer esport regularment i practicar la meditació i la relaxació li ajudarà a reduir l'estrès.
.