divendres, 5 de juny del 2009

Recursos humans en organismes autònoms, entitats públiques empresarials i societats mercantils .


Aspectes destacats dels criteris harmonitzadors de recursos humans en l'àmbit dels organismes autònoms, entitats públiques empresarials i societats mercantils dependents de l'Ajuntament de Barcelona publicats a la gaseta municipal del 30 de maig, aprovats per la Comissió de Govern del dia 13 de maig de 2009.

1. Àmbit d'aplicació
Els organismes autònoms i entitats públiques empresarials, i en allò que expressament s'indiqui a les societats mercantils dependents amb capital íntegrament o majoritàriament aportat per l'Ajuntament de Barcelona.

2. Règim d'ocupació En els organismes autònoms el règim d'ocupació serà com a norma general funcionarial, amb excepció del personal d'oficis i informàtic. En les entitats públiques empresarials el règim d'ocupació serà en principi laboral amb les excepcions que procedeixin. En tot cas, l'exercici de les funcions que impliquin la participació directa o indirecta en l'exercici de les potestats públiques i salvaguarda dels interessos de l'Administració, corresponen exclusivament als funcionaris públics.

3. Ordenació de l'ocupació pública

Els organismes autònoms i entitats públiques empresarials han d'ordenar el seu personal d'acord amb els mateixos criteris, escales i classificacions comuns a tota l'administració municipal, llevat de les especificitats, degudament justificades, de les funcions i llocs de treball específics de cada organisme.

4. Plantilla

Les plantilles dels organismes autònoms i entitats públiques empresarials hauran de relacionar la totalitat de les places dotades pressupostàriament en cada entitat, classificades en grups i, dins els grups en cossos, escales o categories professionals, i amb caràcter previ a la seva elevació al Consell Municipal juntament amb el pressupost de l'entitat, s'hauran de remetre a la Gerència de Recursos Humans i Organització pel seu informe preceptiu.
El nombre del personal eventual destinat a aquests organismes s'incorporarà en la proposta de plantilla de la Corporació.


5. Estructura organitzativa
Dins del marc dels respectius estatuts i de les directrius municipals, la proposta d'aprovació i/o modificació d'estructures organitzatives així com la creació i valoració de llocs de treball dels organismes autònoms i entitats públiques empresarials serà tramesa a la Gerència de Recursos Humans i Organització de l'Ajuntament de Barcelona per l'emissió del preceptiu informe tècnic, per tal de garantir la coherència en l'àmbit de l'administració municipal.


6. Accés Ocupació Pública
L'accés a les places vacants serà sempre mitjançant oferta pública d'ocupació, que serà única per a tota l'administració municipal quan es tracti de places en règim funcionarial. L'oferta pública d'ocupació en règim laboral dels organismes autònoms i entitats públiques empresarials s'efectuarà de manera coordinada amb la que convoqui la Corporació.


Els organismes autònoms i entitats públiques empresarials podran, mitjançant els procediments legals corresponents, recórrer a l'ocupació temporal pels supòsits de suplències, així com per a la cobertura de situacions urgents o de programes estrictament temporals que no puguin ésser atesos per personal fix ni puguin esperar a la propera oferta pública d'ocupació.

L'ocupació temporal exigeix la prèvia constitució de borses de treball que seran de caràcter genèric per a tota l'administració municipal, en aquells supòsits de categories professionals i funcions comuns del propi Ajuntament i dels seus Organismes. Aquestes borses de treball seran constituïdes i gestionades per la Gerència de Recursos Humans i Organització, amb excepció de les que afectin a llocs de treball amb característiques específiques, que seran constituïdes i gestionades per aquesta, amb la supervisió de la Gerència de Recursos Humans i Organització.

7.Selecció del personal laboral de les societats mercantils municipals

En la selecció del personal de les societats mercantils es garantirà l'aplicació dels principis d'igualtat, mèrit i capacitat, així com la transparència i publicitat en els processos així com la seva agilitat.
En les convocatòries s'ha de reservar una quota no inferior al cinc per cent de les vacants per ser cobertes entre persones amb discapacitat.
En tots els casos, s'haurà de documentar els processos de selecció que es portin a terme.

8. Provisió de llocs de treball

Amb caràcter previ a la convocatòria de llocs de treball vacants que es produeixin en el si dels organismes autònoms i entitats públiques empresarials, s'ha d'informar a la Gerència de Recursos Humans i Organització, a fi i efecte de valorar si es pot procedir a la seva cobertura amb recursos ja existents. Davant l'absència d'aquests, els organismes efectuaran la convocatòria mitjançant els procediments reglamentàriament establerts.

En tot cas, les bases de les convocatòries s'han de remetre a la Gerència de Recursos Humans i Organització per l'emissió del preceptiu informe.
(...)

13. Relacions laborals


La negociació de les condicions de treball que afectin al personal funcionari es realitzarà en el si de les meses i grups de negociació establerts a l'Ajuntament.

La negociació de les condicions de treball que afectin al personal laboral s'efectuarà en el si dels comitès d'empresa dels diferents organismes autònoms i entitats públiques empresarials. L'acord al que puguin arribar s'ha de tramitar prèviament a la Gerència de Recursos Humans i Organització, a efectes de determinar la seva coherència amb el conjunt de polítiques de recursos humans de la Corporació. Només restaran exclosos aquells organismes o entitats que estiguin adherits a convenis de sector o d'àmbit superior al de l'entitat o organisme autònom. En el supòsit que aquestes entitats estiguin adherides al conveni de l'Ajuntament de Barcelona, la proposta de determinació o modificació de les condicions de treball a negociar s'ha de tramitar a la Gerència de Recursos Humans i Organització, a efectes de consulta i
en ordre a garantir la coherència entre condicions de treball.

14. Relació de serveis del personal directiu


En el supòsit que els llocs de treball de naturalesa directiva dels organismes autònoms i les entitats públiques empresarials no siguin coberts per personal propi de l'administració municipal, la relació de serveis que s'establirà amb els seus titulars serà la de personal
eventual, mentre no es procedeixi al desenvolupament de l'article 14 de l'Estatut de l'empleat públic que regula el personal directiu professional. El seu nomenament i cessament correspondrà a l'alcalde.

(...)

15. Contractació laboral especial de personal directiu de les societats mercantils municipals
Només es podran concertar contractes d'alta direcció a l'empara del Reial Decret 1382/1985, d'1 d'agost, pel qual es regula la relació laboral de caràcter especial del personal d'alta direcció, amb personal que ocupi càrrecs executius que tinguin la condició de gerent / director general / conseller delegat i que compleixin els requisits establerts a l'apartat 2 de l'article 1 de l'esmentat Reial Decret.
(...)