dimecres, 5 d’agost del 2009

Avantprojecte de llei d'ocupació pública a Catalunya.


Avís previ: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.

Notícia i imatge del diari El Punt sobre l'avantprojecte de llei d'ocupació pública que es preveu que a la tardor entri al Parlament. Es de destacar l'apartat "Novetats del projecte" on es parla del període de prova, mobilitat entre plantilles, impuls del teletreball, conciliació de la vida laboral i familiar i posta en pràctica de protocols contra l'assetjament sexual i laboral.
Recordem que la normativa laboral de la Generalitat és d'aplicació als treballadors dels Ajuntaments de Catalunya.
També podeu veure una entrada al bloc de fa dos mesos amb l'explicació de la nova regulació de l'assetjament i l'enllaç a la versió de gener de 2009 de l'avantprojecte de llei.


Una llei per a l'empresa més gran

Convergència i Unió es queixa que el govern de la Generalitat no els ha presentat el projecte de llei d'ocupació pública, però el Departament de Governació prefereix pactar el text primer amb sindicats, universitats i ajuntaments.

L'empresa més gran de Catalunya, el cos de funcionaris i personal laboral, que aplega 180.000 efectius, afronta una època de grans canvis i incerteses. La funció pública és, en paraules del conseller de Governació, Jordi Ausàs, una mena de «transatlàntic» i, per tant, es mou lentament, amb dificultats, i qualsevol error podria provocar-hi un incendi. D'aquí que el departament es mogui amb peus de plom en relació amb l'avantprojecte de llei d'ocupació pública. Els sindicats, però, ja han expressat una forta preocupació per una «reforma laboral encoberta», i CiU s'ha queixat perquè encara no els han presentat cap projecte.

Ausàs parla d'impulsar la «modernització» i la «competitivitat» a l'administració pública catalana. Vol crear els funcionaris 2.0 del segle XXI. Però la seva aposta també té algun punt discutible, sobretot per part dels sindicats de funcionaris i per l'oposició al Parlament. El projecte de llei, que podria presentar-se al setembre, ha estat rebut amb esperança, però també amb un cert escepticisme.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, assegura que els canvis «dibuixen una administració moderna» per a la primera empresa del país, i que aspira a tenir els millors professionals treballant-hi. L'objectiu és «tecnificar l'administració» –per mitjà de les noves tecnologies– i «racionalitzar els llocs de treball» –revisió dels anomenats llocs singulars–. La diputada de CiU Pilar Pifarré, que serà l'encarregada de discutir el projecte, creu que el text fet públic «només tracta alguns dels aspectes rellevants, però ni desplega ni esprem al màxim l'Estatut». CiU, que encara no ha discutit el projecte perquè no té el text oficial, prefereix no entrar a criticar qüestions concretes, però sí que avança que «la norma hauria de ser global i integradora», en comptes de ser tan «compartimentada».

CiU haurà d'esperar
El Departament de Governació prefereix, però, no entrar en confrontacions, ja que, segons assegura, el text encara està en fase de negociació i diàleg. La secretària de Funció Pública, Teresa Aragonès, afirma que la seva feina d'aquí al setembre és «trobar el màxim acord» entre els implicats. Amb els sindicats de funcionaris, s'hi han fet tres trobades, i se'n continuaran fent. Governació, però, no crearà una mesa específica de diàleg com voldrien els sindicats, i ha proposat fer servir el Fòrum Social de la Funció Pública com a espai de negociació. Paral·lelament es negocia amb universitats públiques i les associacions d'ajuntaments. CiU reivindica ser un dels interlocutors del Departament de Governació. Tots estan d'acord que aquesta llei s'ha de consensuar perquè no depengui dels canvis de govern. Però Pifarré es queixa: «La llei ja té l'articulat fet, i encara no se'ns n'ha dit res.» Contràriament, Aragonès respon que el text només és un esborrany –ja és el quart– i que «no té sentit plantejar el projecte als grups parlamentaris abans d'acabar-lo de pactar amb sindicats, universitats i municipis». El text es preveu que s'entri al Parlament la tardor vinent. Per això Aragonès apunta: «Dependrà de la rapidesa amb què siguem capaços d'avançar amb el consens.»

Novetats del projecte

Una de les novetats més controvertides de l'avantprojecte és importar el període de prova habitual dels contractes de les empreses privades amb un model híbrid per a l'administració. Els candidats a funcionari –només personal tècnic i qualificat o en uns determinats supòsits– que superin unes oposicions haurien d'estar tres mesos a prova. La selecció de personal també es basarà en «proves específiques» per a cada plaça, en comptes dels exàmens d'oposició iguals per a tothom. «Així detectarem els millors aspirants per als llocs que hauran d'ocupar», expliquen. Una altra iniciativa és la que permetrà la mobilitat entre plantilles; és a dir, que un treballador d'un ajuntament podria passar a treballar a la Generalitat o a l'inrevés. Aquest punt de l'avantprojecte també es negociarà amb les associacions de municipis, perquè proposa unificar les categories laborals i obrir el 15% de les plantilles per a transvasaments de funcionaris. La nova llei també aposta per l'impuls del teletreball, que ja s'ha començat a implantar en els darrers anys. S'incorporaran novetats per fer augmentar la «flexibilitat del temps de treball» en el camí de la conciliació de la vida laboral i familiar. A més, es posaran en pràctica protocols contra l'assetjament sexual i laboral, i els plans d'igualtat de gènere.

No acomiadaran interins
El Departament de Governació va comprometre's a no acomiadar cap dels empleats interins, però vol eradicar progressivament aquesta figura per posar totes les places a concurs públic. Tot i que els treballadors interins sovint fa anys que ocupen el lloc de treball, Aragonès explica que no li tremolaran les cames a l'hora d'obrir concursos per trobar les persones més preparades. El nombre d'interins va créixer dels 23.000 de l'any 2003 als 33.870 del desembre del 2007, però en els últims dos anys ha començat a baixar.
.