diumenge, 23 d’agost del 2009

Contenció del sou dels funcionaris i laborals de l'Administració.


Avís previ: ENLLAÇ A LA INFORMACIÓ SOBRE LA CREACIÓ D'UN GRUP A GOOGLE PER PROMOURE L'ASSOCIACIÓ O PLATAFORMA D'AFECTATS I SOLIDARIS.

Notícia i imatge del diari El Periòdic d'avui.

Blanco proposa la «contenció» dels salaris dels funcionaris
1. • Els sindicats accepten debatre la congelació dels sous en la funció pública al setembre
2. • Cospedal qualifica la iniciativa d’«improvisació» i critica la política econòmica de Zapatero

El ministre de Foment, José Blanco, va obrir ahir el debat sobre una fórmula per reduir la despesa pública: la congelació salarial dels 2,6 milions de funcionaris que hi ha a Espanya. Blanco, que dijous va proposar apujar els impostos als rics per millorar la política social, va advocar ahir per establir «nivells de contenció» en els sous dels funcionaris per al 2010, sense que això signifiqui, va advertir, una «pèrdua del poder adquisitiu».
Si es portés a terme, la proposta tindria un significatiu impacte a les arques públiques, ja que la despesa de personal suposa el 17% dels pressupostos generals de l’Estat. «Estem en temps d’austeritat», va argumentar Blanco en una entrevista concedida a Europa Press. Aquesta austeritat, va justificar, porta a donar prioritat a «allò que generi activitat econòmica i permeti ajudar els qui més ho necessiten». En aquest sentit, va reiterar la necessitat d’apujar els impostos a les rendes altes.
La proposta de congelació del sou dels funcionaris pot recollir suports en sectors que ja l’han demanat en altres ocasions, com ho va fer la Cambra de Comerç de Barcelona. El seu president, Miquel Valls, ja ho va reclamar al juliol com a mesura d’austeritat de l’Administració.

SINDICATS
El ministre de Foment va assegurar a més que compta amb la «bona disposició dels sindicats per al diàleg en aquesta matèria. CCOO i la UGT van acceptar ahir, amb reserves, la possibilitat de debatre sobre el sou dels funcionaris.
El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va explicar que, si bé no s’ha presentat de manera oficial, el tema es podria plantejar en una reunió de la taula de la funció pública entre el Govern i els sindicats al setembre. Toxo va recordar que no tots els funcionaris cobren el mateix i que alguns estan en condicions precàries. «Tampoc aquí serveix el cafè amb llet per a tothom», va destacar.
El secretari general de la Federació de Serveis Públics de la UGT, Julio Lacuerda, va considerar que «hi ha marge per negociar» les pujades salarials dels funcionaris, encara que va alertar que el sindicat rebutjarà qualsevol proposició per congelar el sou d’aquests si suposa una pèrdua de poder adquisitiu.
L’increment salarial dels empleats públics per al 2009 és de més del 3%, incloses les pagues extraordinàries i altres complements. Segons Blanco, el poder adquisitiu dels funcionaris ha millorat els últims mesos a causa del descens de la inflació (al juliol es va situar en el -1,4%). La previsió del Govern és que l’IPC torni a registrar taxes positives a finals d’any.

OPOSICIÓ
Les declaracions de Blanco van rebre la resposta immediata del PP. La secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, va qualificar la proposta del titular de Foment d’una altra «improvisació» del Govern. La dirigent del PP va recordar que, només 10 dies abans, la secretària d’organització del PSOE, Leire Pajín, havia dit que la congelació dels salaris dels funcionaris no estava sobre la taula. «El Govern canvia d’opinió cada dia», va remarcar Cospedal, que va censurar la política econòmica de «gastar, gastar i gastar», perquè, va afirmar, condueix a apujar els impostos i a disminuir les prestacions.
La Xunta de Galícia, una de les autonomies governades pel PP, va valorar positivament la proposta de Blanco. La consellera de Treball, Beatriz Mato, va opinar que «no estaria fora de lloc» en el context de crisi. El president del PP a Andalusia, Javier Arenas, va proposar per la seva part la congelació dels sous dels alts càrrecs i els consellers de la Junta, i també dels parlamentaris.
Per la UGT de Catalunya, el problema és un altre. El 20% de l’ocupació pública catalana, afirma, està vacant per baixes o excedències, fet que provoca «col·lapses importants» en les gestions administratives. El sindicat afirma que l’excés de funcionaris «és un tòpic» i opina que s’haurien de crear entre un 30% i un 50% de llocs més.

Entrada antiga del bloc relacionada amb el tema: l'enganyifa de la congelació salarial.
.

.