diumenge, 11 de maig del 2008

Mobbing internacional.

Passejant per internet ens hem trobat un bloc d'una catalana a Suècia que té una entrada interessant que transcrivim a continuació. Llàstima que no podrem fer l'acudit fàcil que més d'un es fa el suec amb el tema de l'assetjament i les discriminacions ja que a Suècia també se'n parla.

No es que vulgui escriure sobre una cosa que està de moda. És que a un familiar proper li estan fent mobbing a la feina. I a mi sembla una grandíssima putada que li passi això.
Les persones que fan mobbing solen tenir uns mateixos estereotips que els caracteritzen. Individus que per raó de veterania i/o de confiança amb cap tenen una situació laboral segura però professionalment, ni acostumen a estar formats, ni intel·lectualment disposen de circuits electrònics ben connectats (Com diu el meu home: "se ve en los ojos que las luces no están encendidas"). Fan la seva feina perquè així els hi han ensenyat però no poden aprendre sols, ni entendre algunes coses a partir de la lògica. En fi que no són persones gaire espavilades, i això a molts “jefes” ja els va bé, perquè prefereixen tenir un gosset faldiller que no els qüestioni la qualitat de la feina però que sempre digui "si amo". De fet és que ni se n'adonen de la qualitat de la feina, és un concepte massa elevat per ells. El que si solen tenir és una desconfiança molt gran en si mateixos, i una certa consciència de les seves limitacions, i aquest és el motiu principal del perquè fan mobbing. Tenen tanta por de no fer bé les coses, de que algú dins dels seus esquemes catalogat com a “inferior” en l’escala laboral, els ensenyi alguna cosa, que els superi en professionalitat o que simplement demostri les aptituds apreses en els seus anys d’estudi o d’experiència, que llavors es dediquen a fer mobbing. Aquestes són les seves armes:
- Fent la vida impossible a la persona que veuen com una amenaça més directa en el lloc de treball. Aquest amenaça es una percepció completament subjectiva ja que només és fruit de la seva inseguretat professional.
- Fan quedar malament a la persona que els suposa un perill per elles, sense motiu aparent.
--Busquen excuses absurdes i insignificants per degradar a les persones que es mostren com a intel·lectualment superiors davant dels caps o davant dels companys.
- Denigren els companys que veuen com a possibles competidors amb comentaris fora de lloc i intenten enfonsar-los emocionalment.
- Usen i abusen dels assetjats per mobbing amb la única finalitat de "disfrutar" d’una posició de poder, moltes vegades fent-los fer tasques inútils o inclòs explicant-los una feina de forma incorrecta.
- Els seus errors sempre són causa dels errors dels altres. Dissimulen els seus errors exagerant els errors dels altres.
- Es fan veure perfectes davant dels superiors.
- Busquen aliances estratègiques per destruir les persones que els "molesten" a la feina.
- Es creuen superiors per tenir un sou més elevat o un contracte més antic i en canvi són uns ineptes e incompetents.
- Creen una situació laboral límit pels assetjats que moltes vegades obliga als assetjats a abandonar la feina.
Si en teniu algun d’aquests a prop DENUNCIEU-HO. I sobretot no us creieu MAI que algú és millor que vosaltres.