dijous, 22 de maig del 2008

Normes ISO i SA 8000.

Molts organismes de l'Ajuntament estan immensos en diversos sistemes d'avaluació de qualitat. Bàsicament les normes ISO. Un d'ells és la norma ISO 9001-2000. El 2000 és que la darrera revisió d'aquesta norma va ser aquest any. Se n'està fent una nova revisió que serà publicada el 2009.

Apart que queda molt bonic per qüestions d'imatge dir que es compleix la norma ISO tal o qual, bàsicament en aquest cas es tracta de dir i establir com es fan els procediments interns i la seva projecció a l'exterior, crear quasi un mateix el que en diríem un estàndards de qualitat dels procediments dins d'uns marges amplis i flexibles i pagar una picosada a una empresa externa per a que digui que estàs complint el que tu has dit que compliries.

Posats a triar estàndards externs internacionals cal tenir en compte que també existeix el SA 8000 de responsabilitat social i el deixem aquí exposat. Es molt fàcil de complir perquè sembla molt pensat a evitar situacions molt precàries i d'explotació laboral per part de multinacionals a països en via de desenvolupament i els requisits son molt bàsics. Però hi ha algun apartat que aniria molt bé que certes administracions públiques d'aquí s'animessin a complir. Un d'ells un dels criteris de seguretat i salut en el treball:
"La companyia establirà sistemes per a detectar, evitar o respondre a aquelles amenaces per a la salut i la seguretat laboral de tots els seus empleats". No es tracta doncs ni de ser neutre ni de ser un delinqüent laboral en potència assetjant i discriminant, es tracta de tallar d'arrel aquestes conductes delictives que poden perjudicar i perjudiquen la salut dels treballadors.

A més en una interpretació amplia també veiem un altre apartat interessant "la companyia no utilitzarà ni recolzarà l'ús de (...) coerció mental o física ni abusos verbals "(com a mesures disciplinaries).

Això si que son estàndards de qualitat i no tenen la publicitat que tenen les ISO.