dilluns, 16 de juny del 2008

Estudi conciliació vida familiar.


Recollim un artícle d'avui de La Malla.net on s'anuncia un estudi fet pel sindicat UGT. En ell es diu que un 43,8% de catalans té problemes per fer compatibles vida professional i la personal i presenta una campanya per a conciliar els horaris laborals i familiars:

Segons un informe d'UGT sobre distribució horària, productivitat i compatibilitat, el 43,8% dels catalans assegura tenir problemes per conciliar la feina amb la vida personal. Aquestes dificultats costen a les famílies catalanes l'equivalent al pressupost d'un any de la Generalitat en salut i educació, d'acord amb el mateix estudi.
Per tot plegat, UGT de Catalunya presenta aquest dilluns la campanya "A les 6, a casa!", amb l'objectiu d'obrir un debat sobre la distribució horària actual del mercat laboral i l'organització del temps de les persones. És una campanya adreçada als treballadors, empresaris i ciutadania en general per tal de replantejar la gestió del temps a la societat i proposar alternatives per un canvi de model productiu que inclogui els diferents temps de vida de les persones.

Les jornades laborals partides no afavoreixen la conciliació. De fet, diversos experts d'arreu de l'Estat coincideixen en què els ciutadans espanyols haurien de tendir a adoptar els horaris europeus en matèria laboral, precisament per poder combinar-los de manera racional amb els horaris de la vida personal i familiar. L'origen de molts dels problemes patits pels treballadors espanyols és l'hàbit de les jornades laborals partides. Això fa que la jornada s'allargui massa i, a banda que no millora la productivitat, obliga a sortir de la feina cap a les 20.00 h, repercutint al capdavall en les hores dedicades al descans (amb una mitjana de 40 minuts menys, els espanyols són els europeus que menys dormen).
Aquesta disminució de les hores dedicades a dormir, portada a les seves últimes conseqüències, pot esdevenir causa d'accidents laborals.
Algunes de les solucions que contemplen els estudiosos de la conciliació entre la feina i el temps personal o familiar passarien per una flexibilització dels horaris laborals, foment de les jornades contínues o a temps parcial i el teletreball.