diumenge, 15 de juny del 2008

Relació de llocs de treball i assetjament moral.

Recentment el sindicat CGT ha llançat un manifest reclamant la creació de la relació de llocs de treball. És un tema recurrent, fa anys que tots els sindicats ho reclamen i fa anys que l'Ajuntament passa de tot dient que és molt complicat i entretingut. Bona excusa té el malalt que es pixa al llit i diu que sua.
Hi ha un estudi de l'OSALAN (Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals) sobre l'assetjament moral en el treball que entre els factors precipitants de l'assetjament moral en l'empresa del segle XXI assenyala:

- un inadequat disseny dels llocs de treball, així com la falta de definició i funcions de cadascun.
- una falta de valoració dels empleats per part de l'organització.
- un inadequat lideratge.

És a dir una bona política de relació de llocs de treball o almenys la seva existència, també ajudaria a acabar amb les actituds d'aquells que impunement practiquen assetjament.

Passem a incloure el text difós pel sindicat citat:

La Llei obliga a desenvolupar la Relació de llocs de treball per a totes les administracions públiques, aquest tema és clau per aconseguir per exemple que no hi hagin greuges comparatius entre companys que desenvolupen les mateixes tasques i funcions, degut a que tinguin categories i nivells diferents i per tant cobrin sous diferents.

Des del principi de la negociació la CGT ha estat reclamant a l’Ajuntament de Barcelona que realitzi meses específiques perquè es pugui negociar la Relació de Llocs de Treball, però reiteradament no s'aborda el tema
al·legant que “això és molt complicat i laboriós”.

Què és una RLT (Relació de Llocs de Treball) ?

Tal i com la defineix la Llei, una RLT és l'instrument tècnic a través del qual es realitza l'ordenació de personal, d'acord amb les necessitats dels serveis i precisant el requeriments per a l'acompliment de cada lloc de treball. En altres paraules, a una RLT consten tots els llocs de treball d'una administració, definits i valorats.

Què ha d'incloure una RLT ?


El llistat i número de llocs de treball de l'organització amb les seves característiques (funcions, horaris, jornada...)
El seu règim (funcionari, laboral, eventual, directiu...).
El sistema de provisió (concurs, lliure designació, ...). En particular, els llocs que poden cobrir-se per mobilitat horitzontal.
Els requeriments exigits per al seu desenvolupament (formació, experiència necessària, etc.).
El nivell del complement de destí.
El complement específic de lloc.
La categoria corresponent.
Si és el cas, el seu règim jurídic aplicable (temporal, indefinit, etc.)


Per què serveix una RLT ?

Des del punt de vista de l'Administració, per posar ordre, i des del punt de vista dels treballadors i treballadores, per posar fre a l'arbitrarietat i “l’amiguisme” per cobrir certs llocs de treball, i de la mateixa manera també per facilitar una perspectiva objectiva a les expectatives de carrera professional de cadascú.


Com posa ordre una RLT ?

Enumerant i definint tots els llocs de treball existents i aixecant el nivell de decisió necessari per a crear, suprimir, modificar o fusionar els llocs de treball. Les RLT i les seves modificacions han d'aprovar-se juntament amb els pressupostos anuals pels òrgans corresponents (el Ple Municipal i els Consells dels OO.AA. en el seu cas).


Perquè una RLT posa fre a l'arbitrarietat ?


Perquè els llocs de treball definits en una RLT deixen de ser vestits a mida, les funcions que els hi pertoquen i els requeriments per ocupar-los son previs a la seva primera provisió i permanents en el sentit que no es poden revisar només perquè el lloc quedi vacant.
Perquè les RLT s'han de negociar amb la representació sindical.


I què més hi guanyem els treballadors i treballadores amb una RLT ?


Al ser més estables i objectives les definicions dels llocs de treball, els que volen aspirar a ocupar un lloc de treball millor saben per endavant que els hi demanaran el dia que quedin vacants i per tant poden preparar-se de forma específica per endavant.
Al quedar constància dels llocs de treball entre els quals és possible la mobilitat horitzontal, poden establir-se procediments i pactar criteris objectius pels treballadors i treballadores interessats en un canvi horitzontal.
Al tenir constància de les funcions atribuïdes a cada lloc i del seu número, s'allunya el perill que consisteix en la variació de responsabilitats i càrregues de treball per la via de la “reorganització”.


Com que es deixa constància del número de llocs existents i de la seva naturalesa i ubicació, és previsible i exigible el volum d'Oferta Pública d'Ocupació i de Promoció Interna que cal en cada moment en funció de les baixes de plantilla.
Com que la RLT s'ha de negociar amb la part sindical, ja no haurien de tenir lloc coses com l'exigència indiscriminada de la jornada completa, l'exigència desigual de requeriments de titulació o de categoria professional, o la manca manifesta de coherència entre els requeriments de diversos llocs de treball i les seves respectives valoracions a nivell salarial (llocs de treball tècnics o professionals infravalorats al costat de llocs de treball d'assistència a comandaments o staff sobrevalorats).
Com que la RLT estableix el règim dels llocs de treball, és possible avançar “de forma natural” cap a la funcionarització (sense perjudicar en cap moment als laborals que ocupessin llocs de treball definits per a funcionaris).
Com que a la RLT s'han de fer constar els elements de penositat, perillositat, horari, etc. corresponents a cada lloc, s'acaba amb el “tràfic de plusos” i la retribució es fixa definitivament en funció del lloc i no en funció dels plusos que, moltes vegades discrecionalment, l'administració assigna a cada treballador o grup de treballadors.

I de tot això és del que ara mateix l'Ajuntament no vol parlar

Li resulta millor continuar fent el que vol dia a dia i dividir-nos fent-nos creure que les reivindicacions de cada sector de treballadors i treballadores municipals són independents o fins i tot incompatibles...


TOTS VOLEM EL MATEIX:

* UNA RELACIÓ DE LLOCS DE TREBALL JUSTA PER A TOTHOM
* UNA JORNADA CONCILIABLE AMB LA VIDA PERSONAL I FAMILIAR (35 HORES
SETMANALS O CÒMPUT ANUAL EQUIVALENT)
* UN SALARI QUE NO ES FACI DIA A DIA MÉS PETIT (CLÀUSULA DE REVISIÓ
SALARIAL)

...