dimecres, 11 de març del 2009

Sou dels contractats per Empreses de Treball Temporal.

Recollim la noticia recent segons la versió del Periòdic. Seguint el mateix criteri les externalitzacions i contractacions externes no poden ser una excusa per a la precarització laboral.

El Suprem estableix que els contractats per ETT guanyin el mateix que els seus companys

1. • Els empleats procedents d'empreses de treball temporal no són "un mitjà de reduir costos salarials"


El Tribunal Suprem ha establert que el personal contractat a través d'empreses de treball temporal (ETT) té dret a percebre "la totalitat de les retribucions que percebin els treballadors de l'empresa usuària, en les mateixes condicions i circumstàncies que aquests".

En una sentència del 22 de gener, la Sala Social del Tribunal Suprem ha estimat un recurs interposat per Comissions Obreres (CCOO) que unifica la doctrina existent fins al moment sobre les retribucions per als contractes gestionats a través de les ETT.

L'alt tribunal recorda que la mà d'obra de les ETT ha de ser "efectivament un mitjà per atendre necessitats temporals de l'empresa usuària, i no, com estava succeint en la pràctica laboral anterior a la Llei 29/1999, un mitjà de reduir costos salarials".

Incloure tots els suplements

Així, sosté que els treballadors tenen dret a percebre, no només les retribucions fixades en el conveni col·lectiu aplicable a l'empresa usuària, sinó el salari total que aquesta abona als seus propis treballadors", incloent-hi, per exemple, compensacions per ajuda alimentària, com va establir una sentència del Suprem del febrer del 2007.

En el cas que serveix per unificar doctrina, la fàbrica d'embalatges de cartró José Lantero e Hijos SA abonava als treballadors de les ETT només el salari previst en el conveni col·lectiu del seu sector, però no els complements que sí que pagava als seus propis empleats, com ara premis de no absentisme trimestral, de puntualitat i assistència mensual, i primes de producció de qualitat.

L'alt tribunal rebutja realitzar una interpretació restrictiva de la Llei del 1999, que fixa l'obligació de pagar als empleats gestionats a través de les ETT la retribució "establerta per al lloc de treball a desenvolupar en el conveni col·lectiu aplicable a l'empresa usuària".

Retribucions superiors

Aquesta obligació "no es pot interpretar en sentit estricte de conveni estatutari, sinó en l'ampli, que comprengui els diferents instruments de negociació col·lectiva, qualsevol que sigui la seva naturalesa i eficàcia, sempre que tinguin a la pràctica una aplicació general en l'empresa usuària", afegeix la sentència.

El Suprem recorda que és possible que les retribucions de treballadors cedits per les ETT siguin fins i tot superiors a les dels de l'empresa on desenvolupen les seves funcions per pacte entre l'ETT i els seus treballadors. Segons les dades de l'Associació de Grans Empreses de Treball Temporal (AGETT), aquest tipus d'empreses gestionen cada mes una mitjana de 189.000 contractes temporals.
.