dimecres, 6 de febrer del 2008

Entrevista discriminació econòmica

Fragment d'una entrevista a Júlia López de la revista Agora 9 de la Universitat Pompeu Fabra. Tot i que parla de la discriminació laboral de la dona treieu mentalment els comentaris sobre home/dona i ho podeu aplicar a llocs que fan el mateix però a uns els augmenten el sou i a altres no.

TAN DIFÍCIL ÉS DE DETECTAR (LA DISCRIMINACIÓ SALARIAL)?
- Sí, perquè la discriminació salarial va vinculada en molts casos a la classificació professional, i a primera vista sembla que no n'hi hagi. Abans era més fàcil de detectar perquè hi havia més discriminació no oculta. Hi ha un exemple clàssic: abans sobre el paper constava diferenciadament el lloc de peó i el de peona, i cadascú cobrava un sou diferent. Avui els sistemes de classificació són molt més complexos, i en feines diferents però del mateix valor es paguen salaris diferents; i això, és clar, no es pot detectar a la primera. El nostre objectiu és precisament aquest: avançar en el descobriment d'aquestes discriminacions ocultes sobretot a partir de manuals de valoració de llocs de treball.

EN QUINA MESURA ELS MANUALS DE VALORACIÓ SÓN UN INSTRUMENT EFICAÇ PER DETECTAR LA DISCRIMINACIÓ?
- No tots els manuals són bons, però sempre és positiu que n'hi hagi, ja que almenys això vol dir que s'ha fet algun tipus de valoració dels llocs de treball. El que cal veure és si el manual en qüestió introdueix criteris discriminatoris. Aquí cal tenir en compte que la qüestió de l'estructura salarial és també una qüestió de poder molt vinculada a la classificació professional i a la promoció en el treball. Moltes vegades quan es pensa en el salari només es pensa en els diners, però en realitat hi ha moltes més coses en joc: al treballador no només li interessa saber quant cobra, sinó també en funció de què cobra. El nostre grup de recerca només estudia el nivell de discriminació salarial, però hi ha una altre tipus de discriminació molt important: la discriminació en la carrera professional de les dones. Tothom sap que hi ha molts àmbits en què les dones no arriben mai a ocupar llocs de responsabilitat.
LEGALMENT HI HA PROU INSTRUMENTS PER LLUITAR CONTRA AQUESTA SITUACIÓ?
- Ara la legislació espanyola s'ha acoplat a la comunitària, i la llei obliga que es paguin igual els treballs d'igual valor; ja no els treballs idèntics, sinó els treballs d'igual valor. I aquí està la clau; perquè moltes dones fan feines de valor igual al d'altres llocs de treball ocupats per homes i en canvi cobren salaris inferiors. En les qüestions legals, qui ha estirat és la Unió Europea, no només per pur interès de protegir la dona sinó també per interessos econòmics vinculats al mercat únic. De fet, a Europa aquesta és una qüestió força estudiada, fins i tot podríem dir que és estrictament comunitària. Als EUA, on hi ha una tradició important en l'estudi de la igualtat, no es reconeix el dret a una mateixa remuneració per treballs d'igual valor.

1 comentari:

Jordi Coronas i Martorell ha dit...

vull felicitar-vos per la iniciativa que heu tingut. Prendre la paraula per expressar els greuges que pateixen les persones en l'àmbit laboral pot donar esperances de que es faci justícia en els casos en que així sigui.