Us adjuntem una noticia del diari El Punt del gener de l'any passat. Fa una mica doncs, i intentarem esbrinar com ha evolucionat el tema però com es pot veure hi ha massa llocs a l'administració on passa el mateix. Actuacions impunes, por a represàlies si es surt de l'anonimat, polítics amb competències aturats i l'Ajuntament que no fa cap declaració.
Dos dels tres sindicats amb presència a l'Ajuntament de Santa Coloma, CGT i CCOO, han admès conèixer vint casos d'assetjament laboral de treballadors. Segons representants dels sindicats, les queixes s'han produït sempre de manera anònima –la major part a través de la plataforma d'afectats creada el 2005–. La CGT denuncia, a més, que ni els caps de recursos humans ni el comitè d'empresa han fet res per resoldre la situació. L'Ajuntament no va voler fer cap declaració respecte al tema.
Luis Ortega del sindicat CGT, minoritari a l'Ajuntament colomenc, assegura que tenen constància de l'existència d'assetjament laboral a uns quinze funcionaris municipals. «El mobbing es veu pels passadissos de l'ajuntament», explica. Ortega admet que entre els professionals presumptament pressionats hi ha molta por. Tanta que els afectats mai no han volgut donar la cara. «Nosaltres hem actuat d'intermediaris i els enviem els seus comunicats des dels nostres correus electrònics.» A finals del 2005 es va constituir una plataforma d'afectats per assetjament laboral que ha denunciat mitjançant comunicats anònims un reiterat assetjament verbal i una marginació manifesta des dels càrrecs superiors. Fonts de la CGT asseguren que ni el comitè d'empresa ni els caps de Recursos Humans han fet res per resoldre la situació i també lamenten la passivitats de tots els grups municipals.
D'altra banda, CCOO assegura també conèixer quatre casos d'assetjament laboral. Segons el sindicat, les queixes les van rebre fa un parell d'anys i de manera anònima. «Van dirigir-se a la seu central del sindicat i van explicar el problema. Com que no van voler fer públic els noms i cognoms el procés ni tan sol es va iniciar», explica Antonio Muñoz, representant de Comissions. Muñoz coincideix amb Ortega en el fet que la por de represàlies és la raó per la qual ningú s'atreveix a denunciar.
L'altre sindicat a l'Ajuntament, UGT, va dir ahir que coneix la situació, però va admetre que no ha rebut denúncies. L'Ajuntament no va voler fer, ahir, cap tipus de declaració sobre aquest tema.
ERC ha estat el primer partit polític a fer-se ressò dels casos d'assetjament entre els funcionaris. La formació independentista –que no té representació a l'Ajuntament– ha demanat públicament que el ple municipal aprovi la creació d'una comissió informativa per identificar situacions d'assetjament laboral, defensar els drets dels treballadors i donar solucions als afectats. «Els partits polítics no podem tancar els ulls cap a una injustícia que s'està produint a certs treballadors, i encara més, aquells que formen part de l'equip de govern», va explicar l'alcaldable d'ERC, Josep Miquel Garcia Castanyer. Segons ell, és molt greu que «partits que diuen defensar els drets socials dels treballadors mirin cap a una altra banda».
dissabte, 19 d’abril del 2008
Casos de mobbing a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada